На 17. међународној олимпијади из микроелектронике одржаној од 10. до 12. октобра 2022. у Јеревану, Јерменија, Василије Носовић, студент 4. године основних академских студија на модулу Електроника (Електротехнички факултет Београд), освојио је сребрну медаљу. Прво место освојио је Игнасио де Педро из Аргентине, а треће место су поделили Родриго до Насимиенто Толедо из Бразила и Армен Бабајан из Јерменије.

Фото: ЕТФ – 2. место на 17. Међународној олимпијади из микроелектронике

 

 

 

 

Области из којих се задају проблеми на олимпијади су пројектовање и тестирање дигиталних, аналогних и миxед-сигнал интегрисаних кола, полупроводничке компоненте и математички и алгоритамски проблеми који се јављају у софтверима за дизајн хардвера. Проблеми су прилагођени студентима и њиховом искуству.

Такмичење се одржава у две фазе. Прва фаза представља национална такмичења где се бирају представници сваке земље учеснице на финалном међународном такмичењу, а које се сваке године одржава у јесен у Јеревану. Овогодишња прва фаза је окупила такмичаре из 13 земаља: Аргентина, Јерменија, Белорусија, Босна и Хервеговина, Бразил, Египат, Перу, Русија, Србија, Вијетнам, Уједињени Арапски Емирати, Украјина и САД. Најбољи са националних такмичења, њих 24, учествовали су на финалном такмичењу у Јеревану.

Право учешћа на олимпијади имају сви студенти основних, мастер или докторских студија млађи од 30 година. Василијево 2. место је седма медаља за Србију на овом такмичењу, а пета за ЕТФ. Студенти Електронике су до сада освојили две златне (2018. и 2019.) и две бронзане медаље (2017. и 2021.).

Организатор олимпијаде је компанија Synopsys у сарадњи са Институтом инжењера електротехнике и електронике, ИЕЕЕ. Честитамо!

Извор: Стартуј

Leave a comment