Култура која руши оквире –  круна Европске престонице културе

Након Града стрипа, којим је Нови Сад постао центар девете уметности, новембар ће Српску Атину претворити у авангардни европски кутак који нуди ново уметничко искуство, стављајући тако финални печат на пројекат Нови Сад – Европска престоница културе кроз нове, бунтовне, авангардне, мањинске и маргинализоване изразе језиком извођачке и визуелне уметности.

Култура која руши оквире

 

 

 

Од најмлађег музичког жанра, преко неприкосновеног џеза, до пионира електронске музике

Актуелни програмски лук Друга?Европа доноси први world music фестивал Pocket Globe, произашао из серије концерата у културним станицама током година припреме Европске престонице културе, у сарадњи са удружењем Ring Ring. Од 10. до 13. новембра, у Синагоги и Позоришту младих први пут у Србију стиже мароканска атракција Bab L’ Bluz, затим након најпознатијих фестивала ESNS, WOMEX, WOMAD, Sziget и Trans Musicales, долази вишеструко награђивани трио Monsieur Doumani, потом добитник престижног признања WOMEX Artist Award Кајхан Калор, ту је и Дамир Имамовић, проглашен за најбољег европског уметника у области world music-a 2021. године, према магазину Songlines, као и Борис Ковач, музичар чији су албуми чак пет пута били међу најбољима по избору панела World Music Charts Europe и многи други. 

Од скоро најмлађег музичког жанра, world music-a, Европска престоница културе креира музичко путовање све до више од једног века старог музичког правца, џеза. Стога ће се баш у Новом Саду, од 16. до 19. новембра окупити норвешки џезер, којег сматрају пиониром будућег џеза, Nils Petter Molvaer, затим састав сачињен од музичара из три Европске престонице културе – Новог Сада, Луксембурга и Еша, под називом JazzXchange feat. Bojan Z, звезда савременог џеза Chico Freeman и његов трио Trio Exotica и други, у оквиру Новосадског џез фестивала у Српском народном позоришту.  

Део финала једне од најпрестижнијих европских титула у области културе биће и омаж пиониру електронске музике на овим просторима и у Јужној Америци, Митру Суботићу Суби, 20. новембра у Дистрикту, као и у Градској концертној дворани где ће наступити вишеструко награђивана и светски призната бразилска певачица CéU, чије стваралаштво је делом инспирисано Субиним стваралаштвом. Улазнице су доступне на продајној мрежи Гигстикса, као и на њиховом сајту. Уз одабрано идејно-вајарско решење за скулптуру посвећену Суби, пројекат „Суба: Нови Сад” у организацији  удружења за промоцију савремене уметничке музике Нове уши у Дистрикту ставиће ново светло на његов лик и дело те ће тако премијерно бити представљене Субине приватне фотографије и лични предмети, затим компилације дела различитих жанрова насталих у Новом Саду до одласка у Бразил, као и култна композиција The Dreambirds, настала током Субине сарадње са мултимедијалним уметником Гораном Вејводом. Уз пионира електронске музике, у Новом Саду 22. новембра, у Културној станици Свилара, представиће се и пионирка електронске музике у Аустрији, композиторка Elisabeth Schimana, а извођачку уметност обогатиће и премијера мјузикла Мој глас путује  заказана за 7. новембар у Културној станици Барка, као и друге представе и перформанси.

Са друге стране уметности

Визуелна уметност у новембру предност даје несвакидашњем приступу и авангарди због чега се на самом почетку издваја изложба која је сарадња две Европске престонице културе – Новог Сада и португалске Браге, града који је кандидат за Европску престоницу културе за 2027. годину. Изложба Невидљива Брага, која ће бити отворена 5. новембра, у Католичкој порти даће потпуно другачије виђење једног града, и то у оквиру најстаријег Међународног фестивала фотографије и визуелне уметности. Изложба „Са друге стране слике“ савремених уметника Зорана Таировића (Србија), Seada Kazanxhiua (Албанија), Нихада Нина Пушије (Немачка / Босна и Херцеговина) и уметнице Delaine La Bas (Велика Британија), у Културној станици Свилара и Српском народном позоришту, од 10. новембра, настојаће да представи публици шта се збива „иза слике”, односно простор који настаје пре појавног дела уметника, а често и остаје скривен.

Круна програмског лука Друга? Европа биће велика интернационална изложба савремене визуелне уметности Milky way која повезује уметничке, едукативне, научне, техничке и перформативне садржаје, прожете авангардом и савременим уметничким теоријама и праксама у Музеју савремене уметности Војводине. 

Програмски лук Друга? Европа представља велико финале Европске престонице културе те од 7. октобра до 27. новембра многобројним програмима покреће питања доминантних вредности у европској култури и уметности и доводи до откривања другачијих, алтернативних, маргинализованих, мањинских и бунтовних израза. Детаљан програм Европске престонице културе и све информације у вези са пројектом можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Leave a comment