Комисија за доделу Награда „Светислав Милић – младима од срца“, донела је једногласну одлуку да награду у области науке и образовања за 2022. годину поделе: Јана Драговић, студенткиња Електротехничког факултета, Универзитета у Београду и Лука Радичевић, студент мастер студија на Универзитету у Љубљани, то је јутрос саопштила проф.др Меланија Митровић, испред комисије која је одлучивала о овогодишњим лауреатима.

Награда Светислав Милић

 

 

 

 

Награда „Светислав Милић – младима од срца“

Награда им се додељује за „За изванредне резултате постигнуте у научном раду и за животну посвећеност промоцији узвишених вредности у друштву“.

Јана Драговић је своје основно и гимназијско школовање завршила у родној Куршумлији са просечном оценом 5,00 као носилац Вукове дипломе и „ученик генерације на оба нивоа школовања. Са истом просечном оценом завршила је и основну музичку школу у Прокупљу (одсеци клавир и соло певање). Бројне су награде које је током тог периода освојила на такмичењима разних нивоа из математике, физике, биологије, српског и енглеског језика и др. На научно – иновативном сајму у Чендлеру у Аризони, фебруара 2020. године је освојила прво место у категорији науке о понашању технологије за научно – истраживачки пројекат „Приватност корисника током употребе вештачки-интелигентних гласовних асистената: студија у развијеним и земљама у развоју“. У својој каријери освојила је и златну медаљу у категорији технологија-информатика на Светској иновативној олимпијади у организацији Научног друштва Индонезије. Добитница је Светосавске награде Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС.

Јана Драговић

„Бројни су примери који илуструју неке од начина на који наука, технологија и иновације могу подржати дипломатске напоре. Од суштинског је значаја одбранити научно – истраживачке вредности као што су академска слобода, истраживачка етика и интегритет“ – истакла је у саопштењу проф.др Меланија Митровић и додала: „Научна дипломатија генерално укључује три правца: дипломатију за науку, науку за дипломатију и науку у дипломатији. Све ово је одличан увод за нашег другог лауреата Луку Радичевића.“

Лука Радичевић, дипломирани је политиколог на Факултету друштвених наука, Универзитета у Љубљани, где је тренутно студент мастер академских студија. Основну школу „Бранко Миљковић“ и Гимназију „Светозар Марковић“ у Нишу завршава са просечном оценом 5,00. Из времена школовања у Нишу су и награда за активисту генерације, али и потврда о учешћу на годишњој конференцији ИС Петница. На факултету у Љубљани демонстратор је у оквиру предмета „полемологија“, асистент је у служби за студентске послове, главни је и одговорни уредник словеначког дела регионалне редакције студентског научног часописа друштвено-хуманистичких наука и уметности „Политеума“. Аутор је два поглавља објављена у најпознатијој дипломатској збирци у Словенији „Ацта дипломатица“. Бројна су његова награђивана учешћа на студентским конференцијама: признање за најбољу оралну презентацију на 2. Међународној конференцији студената међународних односа у Љубљани. Добитник је пуне стипендије Руског дома за студије међународних односа у Руској федерацији. Лука је добитник бројних награда на такмичењима и међународним конференцијама.

Лука Радичевић

Објављивањем лауреата у области науке и образовања започела је недеља објављивања имена лауреата у свим категоријама. Награда „Светислав Милић – младима од срца“ биће уручена на свечаности у Нишу, 15. новембра у 12.00h на великој сцени Народног позоришта.

Образложење можете погледати кликом на линк: https://www.youtube.com/watch?v=a9WEXSw4EaQ

Извор: Стартуј

Leave a comment