Јесен је увелико актуелна са свим својима бојама, симболима и промењивим временским приликама. Час је прехладно, час претопло. Тренутно сија јако сунце за касни октобар али смо срећни што нас је огрејало. Зимске ствари час извадимо, час вратимо летње, свакако смо на једном прелазном периоду и зато научимо да уживамо у њему.

unplash.com Јесен у мом сокаку

 

 

 

Опало жуто црвено лишће 

Жуто, црвенкасто лишће увелико прекрило шумске стазице и путиће паркова. Све је у једном благом смирају.

Када је топло – пријатна је топлина, опет када је хладно – није као на мразу, тако да је јесен добра припрема при смени годишњих доба. Наранџасте боје, црвене, зелене, жуте, браон, смеђе то су боје јесени. Док печени кукуруз карактерише лето, кувани кукуруз карактерише јесен.

Симболи који карактеришу јесен су бундеве на трпези и међу украсима, воћни топли чајеви, кукуруз у брању, печено кестење, резбарене тикве, брање кукуруза и јабука у селима, припрема за Ноћ Вештица у градовима, хризантеме и Кате, опало лишће и свежа јутра.

Хризантеме и лепе Кате

Посебно се везују за јесен, а сезона јесени у feng sui-ju  је такође повезана са металним елементом, који представља прецизност, радост и лепоту.

Хризантема, као биљка која долази из Кине и најраспрострањенија је у Азији, где важи за цвет среће. Цвеће се још увек раскошно држи из летњег периода и не планира да вене, док пркоси лишћу које лагано опада.

Бундева је краљица јесени.

Бундева може да се пече, од ње можемо правити укусна, здрава јела и чорбе, колаче. Она је симбол јесени и зато волимо да је користимо на разне начине, а испробајте је у облуку укусног јесењег напитка – кафе од бундеве, популарно pumpkin spice latte, веровали или не – постоји и веома је популарна. Бундеве су веома актрактиван и заступљен декоративан украс у овом периоду уз резбарене тикве.

Ноћ Вештица 

31. октобра је чувена Ноћ вештица када млади праве маскенбале, имају костиме, маске, гледају се хорор филмови, резбаре се бундеве, препричавају се легенде, пале се ломаче симболично, пуштају се ватромети. Потиче обичај још из Северне Америке, а тек од недавно се слави и код нас.

Убацивање кукуруза у чардак

Брање кукуруза, јабука, вађење белог и црвеног кромпира, време купуса и кисељење у кацама. Припрема зимнице – баримо или печемо паприке, правимо ајвар, печемо ракију у сеоским казанима. Јесен је пуна радова као тиха вода која брег рони, нечујна радилица.

Да ли знате шта је Моба?

Моба је народни обичај удруживања и међусобног помагања на селу.  Ручно брање, од раног јутра свако добије свој ред и бере кукурузе, које баца на гомиле, које се после купе и убацују у чардак. На селу је убацивање кукуруза у чардак које често остане до касно у ноћ увек прилика за дружење, певање и весели рад.

Јесен је пуна специфичности, несталних временских прилика и загаситих тамнијих тонова свих боја. Препустите јој се у благом смирају и уживајте!

Сузана Марјановић

 

 

 

 

Leave a comment