Задњих година се све више у јавности говори о инсулинској резистенцији. Такође, све више је људи, нарочито међу женском популацијом који имају проблема са инсулином.

Инсулинска резистенција се најбоље може представити као врста преддијабетесног стања које значајно може пореметити стање у људском метаболизму. Све више људи данас има проблем са регулисањем инсулина што се манифестује кроз њихов умор, повећање телесне тежине или кроз неке метаболичке параметре. Ово стање у организму не мора бити опасно нити тешко, али је важно значајно променити начин живота, што се пре свега односи на исхрану и физичку активност. Када се ово стање на време предупреди и негује, ово је решив проблем уз који се живи на здрав начин.

ШТА ЈЕ ИНСУЛИНСКА РЕЗИСТЕНЦИЈА 

Инсулинска резистенција представља поремећај у метаболизму при ком се ствара вишак инсулина, те он не може да обавља своју основну функцију, регулисање глукозе у крви. Многи овај поремећај повезују са вишком шећера у крви, с обзиром да инсулинемија јесте врста преддијабетесног стања, односно аларм који нас упућује да поведемо рачуна о свом здрављу и да предузмемо мере ради заштите од дијабетеса. Међутим, није неопходно да шећер благо пређе границу или буде близу граници да би постојао овај проблем. Шећер у крви може бити у оквиру предвиђених граница, а да сам ниво инсулина у крви није у оквиру предвиђених параматера.
Како се препознаје овај проблем? Препознаје се по повећању телесне тежине, пре свега у пределу стомака, у повећаном умору, повећаном жељом за слатком храном, депресивност и безвољност. Нарочито, код женских особа постојање акни и бубуљица, нередован циклус, полицистични јајници могу указивати и на постојање овог проблема. Изглед панкреаса који је блеђи може указивати на потребу да се изврши тестирање инсулинемије. Тест на инсулинемију подразумева двосатно или тросатно вађење крви уз испијање раствора глукозе.

ИСХРАНА И ИНСУЛИНЕМИЈА 

Оно што доприноси довођења стању инсулинемије јесте неправилна исхрана и стрес. Неправилна исхрана јесте и оно што је најопасније када постоји овај проблем. Правилна исхрана јесте оно што је основ код решавања овог проблема. Наравно, овај проблем се не може решити брзим дијетама и са пуким циљем да се што пре скине телесна тежина. Наравно, регулисањем овога проблема смањује се и телесна тежина, па се регулише и цео метаболички систем и ниво инсулина у крви. Међутим, то је постепен процес и његов примарни циљ није само скидање телесне тежине. Зато је правилна исхрана јако важна у овом процесу. Исхрана код овог проблема подразумева конзумирање воћа и поврћа, редовне оброке и избегавање стресних ситуација.
Програм исхране вам може саветовати ваш лекар, с тим што је најбоље да то одради ендокринолог код кога требати отићи када установите да имате инсулинску резистенцију. Такође, у томе вам може помоћи нутрициониста са планом исхране, али оно што је значајно јесте смањена конзумација угљених хидрата, смањено конзумисање шећера, избегавање белог брашна, смањење уноса протеина, унос минерала, избацивање коштуњавог воћа, избацивање лактозе.

ШТА ЈОШ УРАДИТИ КАКО БИ СЕ РЕШИО ОВАЈ ПРОБЛЕМ

Да би се спречило да у неком тренутку особа добије дијабетес и да поремећај у организму допринесе даљем погоршању здравственог стања, поред регулисања исхране неопходно је да се укључи физичка активност и да се живот организује уз што мање стреса. Сат времена шетње, мало вежби у теретани или код куће, од великог су значаја за здравље сваког човека, а нарочито особа које имају овај проблем. Организовање живота уз што мање стреса јесте вероватно тешко, али можемо се потрудити да имамо редован и миран сан, као и да променимо наше реакције на неке од ситуација. Спортске активности попут пливања, бициклизма, јоге су такође пожељне.
У савременом свету где свуда журимо, живимо јако стресно, неприхваћено, у журби да се правилно и редовно хранимо, овај проблем је као и дијабетес преплавио светску популацију. Оно што можемо јесте да поведемо рачуна о начину свог живота како бисмо предупредили и овај и настанак других проблема у организму.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

ИЗВОР: UNSPLASH.COM

Leave a comment