„Дневник Маx вон Фафнера“
Изложба „Дневник Маx вон Фафнера“ биће отворена 25. октобра у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине, у склопу овогодишњег 16. издања Новосадског стрип викенда, који организује Студентски културни центар Нови Сад. Ово ће бити јединствена прилика да публика види пресек радова Саше Јовановића, реномираног стрип аутора, који годинама објављује стрипове за издавачку кућу Делкур у Француској.

Отварање изложбе

 

 

 

На отварању ће, поред Саше Јовановића – Маxа вон Фафнера, говорити стрип аутор и илустратор Дејан Ненадов, стрип аутор Марко Стојановић, кустос МСУВ-а Владимир Митровић и аутор изложбе – програмски уредник НС стрип викенда Јован Гверо. Поставка ће моћи да се погледа до 17. новембра 2022. Улаз је бесплатан.
О изложби: „Година титуле“, како називамо ову годину која се ближи крају, а у којој је Нови Сад Европска престоница културе, обележили су разни, значајни догађаји и уметничка збивања, међу које су се дакако умешали и стрип аутори. Музеј савремене уметности Војводине и Владимир Митровић, као кустос домаћин, помогли су нам да представимо Сашу Јовановића, аутора из Новог Сада, који је толико дуго на сцени, а као да ради у сенци наших других великих аутора. Иако познат у француској издавачкој кући „Делкур“, где је већ објавио шест издања, нашим издавачима је промакао, али и то се мења. Ускоро у суиздаваштву Бункера и СКЦНС излази интеграл „Цезаров шпијун“. За Сашу се може рећи да је изашао из „Стар wарс-а“ и „Конана“, те да крчи пут себи, као друга генерација новосадских аутора, који се прво потврђују у иностранству, а тек онда у свом делу града. Изложба „Дневник Маx вон Фафнера“ представља пресек његових до сада објављених стрипова и примењених радова.
Јован Гверо, аутор изложбе, програмски уредник НС стрип викенда и СКЦНС-а
Биографија Саше Јовановића: Средњу Школу за дизајн „Богдан Шупут“ завршава 1991. године, а исте године уписује Академију уметности у Новом Саду. Дипломирао је на АУНС 1996, а исте године постао је члан Краљевског удружења уметности Аустралије. Од 2000. до 2004. године ради на Академији уметности у Новом Саду, где магистарске студије уписује 2005. године. Од 2006. године ради на АУНС као директор за развој игара.
Овогодишњи НС стрип викенд подржали су Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“, у склопу програмског лука „Друга? Европа”.

Leave a comment