Монодрама ,,Мулеј” изведена је премијерно 4. октобра у Позоришту младих као мастерска представа студенткиње глуме Анице Петровић, која је била укључена и у драматизацију, режију и сценографију.

Представа је настала по мотивима истоименог романа норвешког писца Ерленда Луа чија се поетика на њему својствен, луцидан и духовит начин бави егзистенцијом и бунтовним раздором између човека и апсурдног савременог света (Доплер, Крај нама познатог света, Пакао, итд.)

Тинејџерка Јулија се, након што су јој родитељи погинули у авионској несрећи препушта цинизму, песимизму, нихилизму и покушајима самоубиства који се увек неспретно заврше тако да она ипак остаје жива и не само то – открива зашто је вредно живети. Није био лак задатак Јулијине дневничке записе преточити у драмски текст, а посебно самостално изнети улогу адолесценткиње која наизменично пролази кроз суицидна, усхићена и комична стања. Аница Петровић одлично се снашла у улози ексцентричне и шармантне Јулије те је заслужено побрала аплаузе. Све похвале иду и за одлично искоришћен сценски простор и домишљата решења која ће вас свакако забавити ако одлучите да погледате ову представу.

Писање дневника, путовања, сопствени несаломиви дух којим саму себе забавља и откривање животних радости механизми су којим Јулија превазилази стање дубоке туге. 

Млада и харизматична глумица Аница Петровић из Врања већ је имала неколико запажених улога – публика је имала прилику да је упозна по представама ,,Три мускетара”, ,,Коса” и ,,Нечиста крв”, а може се видети и у серијама ,,Неки бољи људи”, ,,Нек иде живот” и ,,Дуг мору 2”. У Српском народном позоришту игра у ,,Вештицама из Салема”. 

О каквом је Мулеју реч у овој представи за младе погледајте на репертоару Позоришта младих.

Рецензија:

Андреа Попов Милетић и Велибор Живков

Фотографије: Позориште младих / Кала.Ленс

Leave a comment