Сармице од блитве које ћемо црвенкастим бојама запећи, током јесени су важан оброк на породичној трпези. Поступак више захтева пажње него времена, све лепо уситнити, издинстати и оставити сармице да се крчкају. Од састојака најбитнија вам је љубав која ће их најлепште зачинити.
Потребни састојци:
- 3 везе свеже блитве
- 200 грама млевеног меса
- 2 шоље белог пиринча
- рукохват исецкане панчете
- мирођија сецкана
- бели и црни лук
- 2 шаргарепе ситно рендане
- першун
- бибер у зрну
- алева паприка
- павлака за кување
Блитву је потребно бланширати, односно кратко потопити у воду која ври, лист по лист провући кроз воду уз кратко задржавање како не би превише омекшала и распала се. Млевено месо продинстати у тигању таман толико да месо промени боју од црвене у браон и додати пиринач. Веома је битно да пиринач претходно не кувате како се не би прекувао и распилавио обзиром да ће се крчкати у лонцу и тада ће сармице да нарасту. Динстати заједно са црним луком затим додати шангарепу ситно изрендану и исецкану сланину. Додати мало мирођије, соли, бибера, вегете, першума – умерено додати зачине.
Филовати листове блитве и увити их, ређати у тепсију и оставити да се крчкају или у лонцу на шпорету или у тепсију у рерни. Налити водом како би на умереној ватри се крчкало јело. Након неких сат времена можете извадити сармице да се запрже. Прелити их павлаком за кување коју ћете помешати са мало алеве паприке. Прелити сармице, додати бибер у зрну. Оставити да се запеку до 15 минута на нешто јачој ватри. Када се створи корица и промене лепо боју али су и даље у софту сочне и спремне су за послужење – ручак је готов! Уз то можете узети мало рена или кеселог млека или направити неку лагану зелену салату.
Спада у калорично јело али хранљиво и високо квалитетно. Након сармица осећате се сито. Можете их оставити и у замрзивач обзиром да их правимо на цео лонац или тепсију. Веома су здрав оброк за ручак а сем тога и веома пријатан и домаћински за госте. Спада у традиционална и домаћинска јела која никада не излазе из моде. Биле од купуса, зеља или блитве увек ћемо их пунити са месом и пиринчом и уживаћемо у сочној ароми која настаје када се уситни више хранљивих састојака, лепо се зачине и крчкају без журбе.
Пријатно вам било!
Сузана Марјановић