Желите да ваш филмски фестивал посети више људи, поготово нова публика, која ређе долази на ваше догађаје? Повећање приступачности вашег Фестивала, значи и развој публике – више посетилаца! Како и зашто сазнајте на стручној конференцији „Од недискриминације до развоја публике“ која ће се одржати 13. октобра од 10h у Културном центру Новог Сада, у оквиру 20. Међународног филмског фестивала Ухвати филм.

Ухвати филм конференција: Од недискриминације до развоја публике

Конференција Од недискриминације до развоја публике

 

 

 

Специјални говорник на конференцији биће Matthijs Wouter Knol, директор Европске филмске академије, у оквиру које се развијају програми развоја публике и филмске едукације.

Подршку конференцији управо је пружила Европска филмска академија, у оквиру свог програма Knowledge sharing, поред Министарства културе и информисања.

Позивамо вас да учествујете на конференцији, попуњавањем пријавног формулара на линку. Рок за пријаву је 7. октобар, а број места је ограничен!

Конференција је намењена организаторима филмских фестивала и свима који желе да науче како се повећањем приступачности догађаја развија публика односно шири круг корисника – учесника и реализатора догађаја, али и креирају снажнији партиципативни програми који доприносе квалитету садржаја и друштвеним променама.

Конференција ће дати одговоре на питања које елементе приступачности је неопходно испунити да би се утицало на развој публике, како их буџетирати, које су добробити приступачног фестивала, али и како заједничким снагама можемо утицати на јавност и доносиоце одлука да више пажње и средстава одвоје на приступачност филмских фестивала.

Поред директора Европске филмске академије, на конференцији ће говорити и:

Милеса Милинковић, директорка Ухвати филм фестивала, Виолета Влашки, Друштво за дигиталну приступачност Дигитас 24, Милица Лазаревић, Преводитељка на знаковни језик, ауторка приступачних филмова и музичких видеа, Мирјана Исаков, Центар за социјалну инклузију, Нови Сад и Маријана Рамић Вулин, пр Ухвати филм.
Након излагања, планиран је Округли сто: „Превазилажење изазова филмских и фестивалских продуцената у постизању приступачности“, у оквиру којег ће присутни моћи изнети своја искуства, препреке на које наилазе у свом раду, постављати питања и добити одговоре.

Конференција се реализује у оквиру 20. Међународног филмског фестивала “Ухвати филм”, који је најприступачнији филмски фестивал у региону. Сви филмови су аудиоописани и синхронизовани на српски, по ПРВИ пут у историји филмских фестивала у Србији. Сви филмови су описно титловани на српски. Сви говорни сегменти преводе се на српски знаковни језик. Сви догађаји се реализују у физички приступачном простору – Биоскопу Културног центра Новог Сада.

Циљ Фестивала је афирмација домаћих и иностраних играних, документарних и анимираних филмова, чији су актери особе са инвалидитетом, као и промоција могућности и изазова особа са инвалидитетом (са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе) кроз уметност.

Више о предавачима/цама и детаљну агенду пронађите: овде.

* Радни језик конференције је српски, осим обраћања Matthijs Wouter Knol (Европска филмска академија) које ће бити на енглеском. Конференција ће се преводити и на српски знаковни језик.

Извор: Стартуј

 

Leave a comment