Тема екологије и заштите средине је последњих година посебно актуелна, како на глобалном нивоу, тако и у нашој земљи. Сведоци смо различитих климатских промена које погађају планету, а све оне су настале услед несавесног деловања човека.

Загађен ваздух, реке, мањак зелених површина и нагли пораст температуре јесу последица вишегодишњег неодговорног понашања према сопственом окружењу. Природни ресурси полако нестају, а човечанство се суочава са највећим изазовом до сада. У циљу смањивања штетних утицаја на планету и очувања животне средине, морамо деловати заједничким снагама, а као један од обавезних корака које морамо предузети јесте укључивање младих.
Млађе генерације су будућност од које зависи опстанак планете и зато је неопходно да их на време укључимо у процес очавања природе и подигнемо свест о њеном значају.

Екологија и образовање

Будући да наш образовни систем не придаје велику пажњу заштити животне средине у нижим разредима, остаје на појединицима и одређеним организацијама да имплементирају екологију кроз различите врсте радионица и едукација. Ипак, примери добре праксе постоје, па се тако веома често у школама организују предавања на тему екологије, као и заједничке акције чишћења непосредног окружења. Деца се анимирају и кроз различите садржаје попут филма, што представља један од успешних начина за буђење свести о овом важном и изазовном проблему који нас окружује. Наиме, држава је показала интересовање и као један од кључних циљева, поставила управо едукацију најмлађих. Израда документа би требало да отпочне током текуће године, а пројекат би укључио 29 основних школа, и представљао би један од пионирских на територији Србије.

Тема екологије и заштите средине је последњих година посебно актуелна, како на глобалном нивоу, тако и у нашој земљи. Сведоци смо различитих климатских промена које погађају планету, а све оне су настале услед несавесног деловања човека. Загађен ваздух, реке, мањак зелених површина и нагли пораст температуре јесу последица вишегодишњег неодговорног понашања према сопственом окружењу. Природни ресурси полако нестају, а човечанство се суочава са највећим изазовом до сада. У циљу смањивања штетних утицаја на планету и очувања животне средине, морамо деловати заједничким снагама, а као један од обавезних корака које морамо предузети јесте укључивање младих.
Млађе генерације су будућност од које зависи опстанак планете и зато је неопходно да их на време укључимо у процес очавања природе и подигнемо свест о њеном значају.

Моћ медија и друштвених мрежа

Тема значаја заштите животне средине постала је актуелна захваљујући медијима и активизму појединаца и организација посредством друштених мрежа. Медији и друштвене мреже могу бити један од ефикасних средстава едукације грађана, а посебно младих. Данашње генерације су технолошки образоване, а од најмлађих дана почињу да функционишу и у виртуелном свету. Различите еколошке организације и појединци свакодневно указују на еколошке проблеме, а животна средина и њена заштита јесу фокус њиховог деловања. На таквим местима млади могу да прочитају нешто више о рециклирању, штетности једнократне пластике или тренутном загађењу ваздуха у Србији, као и о начинима за свакодневно функционисање у складу са принципима заштите животне средине.

Узор младима

Не каже се без разлога да све долази из куће, па тако овај израз можемо применити и на еколошку освешћеност младих. Како би деца усвојила здраве навике и одговорно се понашала према свом окружењу, неопходно је да имају добар пример поред себе. Будући да су деца склона да се угледају на родитеље, наставнике, старије рођаке, односно све оне са којима проводе више времена, неоходно је од старта бити добар узор и неко од кога деца могу да науче много. Било би веома контрадикторно да причате детету о одређеној проблематици и саветујете га како да се понаша, а да притом, ви сами не практикујете такав стил живота.

Боравак у природи

Један од посебно интересантних начина да деци приближите значај животне средине јесте боравак у природном окружењу. Како би и сами разумели на који начин функционишу природни процеси и како да их што мање реметимо, проводите викенде у планини или поред реке, осмислите занимљиве садржаје који ће им боравак учинити богатијим и интересантнијим. Научите их како се одлаже смеће док боравимо у шуми, уколико се сусретне са остацима које други посетиоци нису покупили за собом, будите ви они који ће очистити стазу којом се крећете. На тај начин ћете малишанима ставити до знања да су заслужни за чисту околину и да су позитиван пример другима.

Свакодневно функционисање

Иако многи сматрају да као појединци не могу да реше проблем великих размера попут еколошког, стварност је ипак мало другачија. Свакодневним деловањем и функционисањем у оквиру свог домаћинства можемо да оставимо што мањи еколошки утицај и подстакнемо све остале у нашој околини на исто понашање. Укључите малишане и објасните им на који начин могу да одвајају смеће, смањите употребу једнократне пластике и употребљавајте платнене вреће када идете у набавку. Превозно средство које је у складу са природом јесте бицикл, а у његовој вожњи могу да уживају сви чланови породице. Осим што на тај начин штитите животну средину, чините и велику услугу вашем здрављу.
Како би будућност планете била у сигурним рукама, неоходно је да младе од најранијих дана заинтересујемо за бригу о природи и научимо их како да функционишу у складу са њом. Непрестаном едукацијом и начином на који и сами живимо, утицаћемо на јачање еколошке свести код деце и свет учинити бољим местом за живот.

Leave a comment