Септембар је увелико је у току и јутра су увелико засвежила. Нагли излазак из летњег стајлинга у кабанице и капуте  све нас је изненадио крајем септембра. Онда чујемо вести да нас у октобру чека такозвано михољско лето. Сви смо збуњени временском прогнозом и не знамо да ли је време да летње ствари одложимо за наредну сезону и да извадимо јесењу гардеробу. У сваком случају, обуцимо се слојевито како смо у прилици да се искомбинујемо и спремни смо за сваку временску прилику или неприлику.

unplash.com Јесењи зелено-наранџасти тонови

 

 

 

Смена је сунца и облака, има и облачности које условљавају кишу, пљускове и  грмљавину. Јутра хладна, понегде са слабим мразем, током дана топлије од 16 до 20 степени максимално. Таква  је крајем септембра 2022. године најчешће била дневна временска прогноза.

Кишобран обавезно у ташни носите, кишица нас час посла изненади. Није могуће предвидети облаке и када ће се спустити кишица  као ових септембарских јутара или чак неретко нас изненаде и обилне падавине. Марама или ешарпа дужа пожељна је за понети, затим мантил, кожна јакна, кардиган, прслук, дукс са капуљачом  – одећа која нам је у овим данима потребна и пожељна да буде при руци.

Ако не пада кишица, ветрић дуне, освежи нас ваздух ујутру кад крећемо на посао. Да нас хладноћа не исече, због које можемо да се прехладимо обавезно ујутру из куће изађите са пуном опремом – са свим слојевима одеће коју ћемо лако скинути када отопли у току дана. Стога ако имате ове комаде гардеробе извадите из зимске прошлогодишње оставе, освежите омекшивачем и и припремите за облачење.

Са септембром долазе и блати наранџасти тонови лишћа, бундевица, чајева камилице. Смена је јаких, летњих боја у земљане нијансе и све улази у благи смирај.

Приближава се  зима која ће бити јака обзиром на могуће проблеме који ће је пропратити око грејања. Ваздух се благо заоштрава сјутра, чак и када огреје сунце, некако је стидљиво и студено. И када је топло, осећа се пријатна топлина, нити је превруће нити је хладно – идеално је топло јесење сунце без падавина.

Остаје нам да се надамо да ћемо у октобру имати мало “михољског лета”. Припремамо се за зиму, купујемо топлу гардеробу, ћебади, јоргане, кућне папуче, дебље кућне хаљине, вунене чарапе. Неко опет припрема дрва за огрев и спрема зимницу. Недајмо да нас зима затекне неспремне, будимо вредни и почнимо припреме.

Окружимо се са пуно љубави да нас греје у овим хладним данима и зима нам не може ништа. Топло ћебе и чај, добар филм у вашем дому и ваш партнер поред вас –  угрејаће ваше тело, подићи имунитет и озарити вашу душу.

Сузана Марјановић

Leave a comment