Темишвар је град у Румунији који наши туристи често посећују кроз једнодневне излете који организују агенције. Поред Јулијус Мола, популарног тржног центра, туристе привлачи архитектура скројена већински у стилу сецесије, цвеће и топлина овог града. 

Путовати треба зато што тиме проширујемо видике, упознајемо нове пределе и нове људе. На тај начин видимо какав је стил живота у различитим пределима, каква је историја неког места, што нас обогаћује новим сазнањима и омогућује нам да све то упоредимо са простором у коме живимо. Темишвар, кога многи називају малим Бечом, јесте идеално место за једнодневну авантуру. Овај град је богат историјом, украшен трговима и велепним грађевинама, као и ружиним вртовима.

ТЕМИШВАР – ГРАД СА ТРИ ТРГА 

Темишвар је познат по томе да постоје три велика трга, које када обиђете упоређиваћете их и питаћете се који је лепши. Тргови су украшени грађевинама које су конструисане у стилу сецесије уз неке грађевине које су конструисане класицистичким стилом. Први је Трг победе или Викторијански трг значајан по томе што је повезан са историјом Срба који живе у овом граду. На простору овог трга налази се Српска саборна црква у Темишвару, а у оквиру њене порте зграда школе у коју је ишао Милош Црњански, као и његова биста. Трг уједињења је значајан за румунску историју. На његовом простору налази се Румунска православна црква, као и зграда позоришта позната по томе што се ту комади изводе на три језика: румунском, мађарском и немачком. Поред тога, зграда позоришта позната је по својој бини где су окупљени људи који су слушали говор диктатора, протествовали и покренули револуцију против Чаушесковог режима. Још један од тргова је Трг слободе.

ВОЖЊА БЕГЕЈОМ

Темишвар украшава река Бегеј, или река Бега, како то изговарају Румуни. Загађеност река, проблем је и на овом месту, као и на многим другим местима. Ипак, уз занемареност те чињенице, река Бегеј је лепа река, и никако не треба пропустити спустити се степеницама поред моста како би се прошетало кејом. А пре тога, наравно, треба мало уживати у погледу на висини са моста, јер река уз неке грађевине около, сплавове и чамце делује јако лепо и јако је лепо фотографисати са те позиције. Кеј је украшен природом, знаковима бицикла за стазе којима се они возе, и већ понеким опалим листом. Оно што се никако не сме пропустити јесте вожња реком Бегеј чамцима који су смештени на кеју. Ова вожња се одвија под покровитељством општине, тако да је цена симболична и износи један леј. Вожња се одвија на сваких 30 до 45 минута, и можете изабрати пловидбу од 15 минута или од једног сата.

РУМУНСКА САБОРНА ЦРКВА

Једно од најлепших здања у граду јесте Румунска саборна црква, коју многи зову и Катедрала метрополитен. Споља црква донекле има сличности са катедралама, а види се градња по узору на руске цркве. Изнутра то је велика црква, опточена златом, окружена многобројним иконама, као и чудотворним моштима. Ако викендом, што је најчешће случај, долазите у цркву, можете присуствовати делу церемоније венчања која се у том периоду учестало организују. Уз то имаћете прилику да угледате и неке девојке обучене у традиционалну румунску народну ношњу која се састоји од белих хаљина са црвеним везом.

OД РИМЉАНА ДО ДАНАС 

Историја града Темишвара датира још из доба римских императора. Овај град крије у себи историју борби за слободу, за победом и за јединством. Са својом архитектуром, топлином и природом, заиста подсећа на Беч у малом, што је и логично с обзиром на историјске утицаје на овим просторима. Зато је ово идеалан градић који ће те заволети и у коме ћете имати шта да видите, а да вам за то буде сасвим довољно неколико сати.

 

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ 

 

Leave a comment