“Сенка ветра” је један мистични роман у ком се појављује Гробље књига, заборављени аутор и заборављене књиге, као и лик из заборављеног романа у лику антагониста. Кроз радњу романа прожима се тајанствена прича о заборављеној књизи нађеној у Гробљу књига, јединој сачуваној од руке хулигана који пали књиге непознатог аутора Хулијана Караша.

ГРОБЉЕ КЊИГА 

Радња романа почиње причом о дечаку који са својим оцем иде на непознато место, на такозвано Гробље књига. Ушавши у рану зору  на то место, под заклетвом чувања тајне, дечак Данијел бира књигу аутора Хулијана Караша под називом “Сенка ветра”. Дечак Данијел који је рано изгубио мајку, беспомоћан јер полако заборавља њен лик, бира ову књигу у нади да ће наћи пут до очувања сећања на своју мајку. Од тог тренутка креће његова авантура у борби за чување ове књиге од заборава и пропадања, као и авантура о сазнању о судбини човека који је књигу написао, и о његовом непријатељу који жели да његова дела пошаље у неповрат.

ЛАЈИН КУБЕР 

Тајанствени лик о коме кружи прича како тражи у књижарама дела Хулијана Караша како би их спалио, као и лик који је спалио архив издавачке куће у ком су била дела Хулијана Караша, прожима се кроз радњу целог романа. Данијел окружен људима који му помажу у његовој вишегодишњој тежњи откривања истине везане за Хулијана Караша, временом гаје сумњу у људе који се могу крити иза псеудонима којим се особа представља. Временом вео сумње пада на инспектора Фумера, са којим је Хулијан заједно ишао у школу и који је био заљубљен у Хулијанову љубав. Ипак, пред расплет целе приче схватамо да је Лајин Кубер неко за кога нисмо могли ни замислити да се крије иза овог псеудонима. Интересантно је да је Лајин Кубер један од ликова из романа “Сенка ветра” писаног од пера Хулијана Караша и да представља нечастивог.

ХУЛИЈАН КАРАШ

Године у којима ће Данијел истраживати зашто горе књиге које је Хулијан написао и ко је заправо он био, разоткриће многобројне појединости из његовог живота. Он је рођен као син шеширџије који је имао радњу у једној од улица Барселоне, помагао је оцу и изучавао занат све док једног дана није дошао Роберто Алдаја, богаташ који је желео шешире управо из те радње. Када је Роберто уочио Хулијана видео је у њему интелект и потенцијал иако је његов отац шеширџија сматрао да је његов син ометен у развоју. У том тренутку, под потпором Алдаје Хулијан почиње да похађа школу у коју је  ишао и син Роберта Алдаје. Временом, Хулијан ступа у романтични однос са Пенелопе Алдајом, Робертовом ћерком, који га води далеко од Барселоне у Париз, у који је она требала да оде са њим, али није отишла јер су се између њих испречиле препреке. Кроз роман долазимо до расплета ове љубавне приче, као и до податка да је Хулијан Караш погинуо у двобоју. Међутим, да ли је то заиста тако?

ДАНИЈЕЛ И ХУЛИЈАН

Дечак који у току романа прераста у момка откривајући судбину једног заборављеног писца наилази на људе који га упоређују са Хулијаном, било ликом било енергијом. Парарелно откривајући историју Хулијановог односа са Пенелопе, Данијел се заљубљује у Беу сестру свог најбољег друга. Ситуације из те романсе преплићу се са онима из Хулијанове и Пенелопине везе, али срећом дајући другачији расплет и завршетак.

 

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ 

Leave a comment