У сусрет октобарским изложбама у оквиру пројекта АРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022 представљамо уметнике који ће изложити своја дела. Један од њих је Питер Капелер Гугинг. 

извор: abcd-artbrut.net

Питер Капелер је рођен 1969. године у Бечу. Након завршене средње школе почиње да ради као шегрт санитарног инжињера. Због болести био је приморан да напусти овај посао. Одувек га је занимала уметност и имао је склоности ка њој, а године 1995. први пут излазе његова бакарне плоче у великим форматима за штампу. Док је обилазио болнице, под утицајем болести, наставио је да слика и изналазио је инспирацију у тој ситуацији. Његови омиљени инструменти су четкица, и мањи предмети, а сам за себе каже да погрешно рукује материјалима, јер их прилагођава својим личним потребама.

Питер Капелер Гугинг је уметник који своју инспирацију проналази у стварима о којима размишља и у сећањима на ствари које је читао. Ноћ је такође његова инспирација, коју сматра као доба за медитацију и стварање уметности. Често воли да каже да воли да седи и ствара у свом “гету”. У његовим радовима можемо видети маске које неко стваља на лица, нацистичке послушнике, пљачкаше барона, историјске личности и анонимусе, Исуса на крсту. Његова дела осцилирају од излованих делова градске архитектуре до природног пејзажа, од приказа машина до грубо обликованих делова речи. Он нема суздржан стил, већ прилично отворен стил. Он жели да на веран начин прикаже своју апатију, огорченост и бес. Каже за себе да воли да док ради замишља како има публику којој представља своја осећања. Своју побуну и горчину, нарочито осликану кроз скептицизам према свом родном граду и стамбеној згради, не либи се да верно ослика у својим радовима.

Данас живи и ради Gugging House of Artists since 2021. Његов рад подржава Атеље 10, иако је он активан и пре подршке Атељеа 10 који данас сакупља, архивира и презентује његове радове. Каритас је подржавао објављивање његових радова, те је 2010. године био добитник престижне награде за своју уметност.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment