У сусрет октобарским изложбама у оквиру пројекта АРТ БРУТ / НОВИ САД ЕВРОПСКА ПРЕСТОНИЦА КУЛТУРЕ 2022 представљамо биографије уметника који ће излагати своје радове. Једна од њих је Кејт Возницки. 

извор: danas.rs

Кејт Возницки је уметница из Кливленда која живи и ради у Београду од 2007. године. Од тада је активни сарадник андерграунд уметничке сцене региона. Такође, чланица је удружења Art brut Serbia и тиме активно учествује у промовисању маргиналне уметности. Чланица је и посдиопијског микро-поп дуа Е-П-ПИ који ствара уврнуте рекламне џинглове који су изабрани да престављају србију на такмичењу Euronoise у Лондону. Ово такмичење представља извесну пародију Еуросонга и тамо је овај састав освојио 4. место.

Своју инспирацију проналази у карактеристичним људским стањима као што су менталне болести и духовна стања човека. Поред тога што је инспирисана духовношћу и менталним болестима, стална тема у њеном стваралаштву је и како је то бити жена. Њу издваја и њен арт-поп пројекат Додола који садржи покретне прогресије акора, упечатљиве и често меланхонличне мелодије, топле аналогне електричне звукове. Учествовала је на великој интернационалној изложби Европско наслеђе у савременом ауторском стрипу и илустрацији, имала је самосталну изложбу Мистична бичарка (бејзик) у Уличној галерији, учествовала је у пројекту  „Street Art Rezidenture“ подржаног од Министарства културе, Француског Института и Аустријског Културног Форума.

Позната је по свом алтер-егу MC Kopy Kat који осмишљен најпре као шала, али који је постао феминистичка икона андерграунд сцене.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave a comment