Током августа 2022. године уметница Россана Рибеиро из Порта, била је је гошћа новосадског Новог културног насеља и заједно са локалним уметницима Милицом Сурутком и Синишом Туцићем радила у оквиру пројекта ,,Ново(не)откривени простори”, подржаног од стране програма Креативна Европа а кроз пројекат „Magic Carpets”; Владе Швајцарске кроз програм „Култура за демократију”а спроводи га „Хартефакт фонд”; Градске управе за културу Града Новог Сада и Министарства културе и информисања.

Нове уметничке интервенције

 

 

 

 

Нове уметничке интервенције гостујућих уметника Новог културног насеља!

Презентација уметничких радова насталих са комшијама и заједницом Новог насеља десиће се 24. септембра од 14 часова. Место окупљања је главни улаз у новосадски Геронтолошки центар – Дом Ново насеље (Бате Бркића 17) где ће се уз шетњу до урбане баште и звучну инсталацију Синише Туцића „Клавир, тромбон и гитара више неће бити бескућници”, настале са децом Новог насеља, покупити обезбеђене саднице које ће након шетње бити засађене у Бате Бркића 26 (са дворишне стране).

Розанин рад „Радикална нежност” обратиће пажњу на стварање заједничког простора – баште и осећаја одговорности у јавном простору кроз поруку да је брига о свету и сваком живом бићу у њему, заузврат, брига о себи. Рад је настао у сарадњи са корисницима Геронтолошког центра.

Након сађења, Милица Сурутка отвориће своју изложбу колажа „Испред излога” у продавници „Делфин” у Бате Бркића 24 у 16 часова. Њен рад се бави бригом за средњу генерацију и њиховим теретом одржавања својих породица и прихватањем улога малих предузетника које доводе до непредвидивих изазова. Рад је настао у сарадњи са локалним предузетницима и власницом продавнице.

Уметнички радови настали су као резултат заједничког рада, кроз разговоре и кокреацију са локалном заједницом и грађанима током протеклих два месеца. Овогодишњим концептом испитујемо могућности Новог насеља као пристаништа за уметнике. Шта могу да понуде простор и заједница уметницима и уметницама и обрнуто.

Кроз пројекат ‘Ново(не)откривени простори’ и очи уметника и уметница активираћемо просторе Новог насеља уметничким интервенцијама. Кроз свакодневни контакт са заједницом добићемо одговоре на постављена питања, а уметност довести у свакодневницу становника овог дела града.

Идеја и концепт ове сарадње, јесте измештање уметника из атељеа, рад са кустосом и локалном заједницом. Током претходних година кроз овакве типове пројеката, стављен је акценат не само са уметницима и на њиховом развоју, већ и целокупном уметничком и културном животу заједнице.

Удружење Ново културно насеље је у склопу иницијативе за оснивање Културног центра на Новом насељу, од 2014. до данас успешно реализовало 18 фестивала, преко 1.100 едукативних и уметничких радионица и догађаја, волонтерских и хуманитарних акција, неколицину међународних пројеката, акција озелењавања и чишћења и бројне друге активности.

За сва остала питања, можете се обратити на адресу novokulturnonaselje@gmail.com.

Култура за демократију пружа подршку независној културној сцени у Србији да, користећи културу и уметност, подстиче критичко и креативно размишљање о друштвеним темама које су од важности за локалне заједнице. Такође, пројекат Култура за демократију подстиче сарадњу актера на независној културној сцени, креирајући на тај начин простор за промоцију плуралистичких вредности и интеркултуралног дијалога у Србији. Прва фаза пројекта траје од октобра 2021. године до фебруара 2025. и подржава га Влада Швајцарске, а спроводи Хартефакт фонд.

„Овај пројекат добио је подршку од стране Швајцарске владе, у оквиру пројекта ‘Култура за демократију’, који спроводи Хартефакт фонд. Мишљење које је изнето у овом саопштењу је мишљење аутора и не представља нужно и мишљење Швајцарске владе или Хартефакт фонда.”

 

Leave a comment