49. Инфант одржан је од 10. до 13. септембра, а током четири фестивалска дана публика је могла да види позоришна остварења из региона, као и награђивану представу Српског народног позоришта, Кафка Машин.

Фестивал је отворио чувени бечки Бургтеатар  Стриндберговом Госпођицом Јулијом у режији Матеје Колежник.

Из представе Кафка Машин

Публику је на отварању у Српском народном позоришту на Сцени „Јован Ђорђевићˮ поздравио овогодишњи селектор и прослављени македонски редитељ Александар Поповски, рекавши да је „позориште најлепши простор у ком човек може пожелети да се нађеˮ. Поповски је истакао значај позоришта у савременом друштву, уз закључак да је оно један од „најмоћнијих инструменатаˮ за истраживање себе и света, поље рађања нових идеја које неће само „пресликавати стварностˮ него је „креирати и инспирисатиˮ.

Из представе Кафка Машин

Поред одигране Госпођице Јулије одигране су и преостале три представе посредством којих се изражавају нове театарске форме и померају границе позоришне уметности уопште. Поред наведене две, публика је била у прилици да погледа и Национално позориште Мађарске (Nemzeti Szinhaz), које је 11. септембра играло представу Војцек. Такође, Градско позориште Љубљана (Mestno gledališče ljubljansko) гостовало је 12. септембра са представом Талог, док је крај Фестивала 13. септембра заокружило Српско народно позориште представом Kafka Machine.

 

Извор: Културни центар Новог Сада

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment