Изложба слика Јошкина Шиљана “Слике за понети” биће отворена у склопу Бункер Феста, 6. септембра у 20 часова у СКЦНС Фабрици, а поставка ће моћи да се погледа до 16. септембра, сваког дана од 9 до 19 часова. Улаз је бесплатан.

Да ли волиш изложбе слика?

 

 

 

 

 

Јован Гверо, уредник програма у Студентском културном центру Нови Сад:
Још док смо дискутовали о стратегији „Северног Бункера“ подједнако смо третирали текстуални, визуелни, чак и звучни доживљај, који желимо поделити с потенцијалним конзументима. Визуелни уметници, дизајнери с којима смо сарађивали, пажљиво су слушали наше идеје и уредно испоручивали још бољи резултат од замишљеног. Наш измаштани бункер имао је своју иконографију, естетику и у сведеној квадратури, кубикажу, грамажу… довољну да се новостворена симболика памти до следећег издања. Овогодишњи визуал који нам приређује Јошкин Шиљан, биће дуго у сећању и сасвим примерен искушењима која нас, бункераше, очекују у надолазећим крецавим временима. Јошкин рад потврђује наш мото да је Бункер фест једно од уточишта „одбране и последњих дана књижевности и уметности“???
Босиљка Зиројевић Лечић, сликарка и професорица на Академији уметности у Новом Саду: Јошкин Шиљан је слободан човек, а слободан човек је уметник, стваралац који креира/гради без ограничења и задршке. Изван устаљених конвенција и модела Јошкин је створио и себе и своју сопствену игру, створио је сопствену планету. Та игра може да се зове уметност, или сликарство, или разговори са баба Милевом… Јошкин сам бира где је и шта је, и куда га води кривудава линија наглашеног цртачког рукописа. Снажна потреба за ликовним изражавањем је заправо његова игра, а дечја душа коју је уметник сачувао одважно га води кроз нове просторе и могућности креативног стварања. Његови чудесни ликови упућују нам вишезначне поруке, исписане специфичним ауторским рукописом, а словни знаци чине битан део ликовног решења. И у сваком његовом делу као да се ишчитава универзална порука уметника – једноставна снага маште и слободе стварања.

Биографија уметника:
Јошкин Шиљан (Небојша Стојковић) рођен је 1953. године у Пироту. Живи и ради у Грделици. По вокацији инжењер грађевине, а по рођењу уметник. Сликарством се активно бави од 1987. године, а званично излаже од 1994. године. Припада генерацији уметника, који се на домаћој уметничкој сцени формирају деведесетих година прошлог века. Члан је УЛУС-а. Добитник је великог броја награда и признања и један је од најпознатијих и најактивнијих аутора на нашој уметничкој сцени. Излагао је у свим значајнијим галеријским просторима у Србији и региону, а излагање у светски познатим музејима и галеријама, чини га једним од најзначајнијих међународно признатих савремених уметника са ових простора.
Учесник је великог броја самосталних и групних изложби, уметничких колонија и резиденцијалних програма у земљи и иностранству. Његови радови налазе се у значајним музејским и приватним колекцијама. Један је од најзначајнијих српских савремених уметника. Добитник је више значајних награда међу којима су и: Златна палета – награда за сликарство на пролећној изложби УЛУС-а (2006), Велика награда – 14. Бијенале наивне и маргиналне уметности (2009), Главна награда за сликарство на папиру ОСТЕН (2016), Златни ОСТЕН за цртеж (2018).

 

Leave a comment