Рецепт за колач са маком је веома једноставан, практичан и повољан, а колач траје неколико дана и чак је све лепши како дуже стоји. Неће вас пуно коштати, брзо ћете га направити, и имаћете колач који је веома практичан  за ужину,  за понети, за госте, за доручак и за дан – два после. Мак који пуцкета док га једете, даје му занимљив шмек, није превише калоричан а дуготрајан је.  

Фото: Приватна архива, колач са маком

 

 

 

 

Потребни састојци:

  • 2 шоље млека
  • 3 шоље брашна
  • 1 шоља уља
  • 2 шоље шећера
  • 2 кашике како праха
  • 1 прашак за пециво
  • 1 ванилин шећер
  • 200 грама млевеног мака
  • 1 кашика украсних чоко мрвица
  •  неколико кашика крема или намаза по жељи

У посуду за мешање сипајте следећим редом састојке: млеко, уље, шећер, мак како прах, након сталног  мешања на крају додајте  брашно и прашак за пециво. Пола сата пеците на 200 степени. Када га испечете, површину премажите са кремићем или са џемом, или поспите чоколадне мрвице/какао дугмиће.

Мак је огроман извор калцијума, садржи мноштво минерала, јода, магнезијума, цинка, гвожђа, омега масних киселина. Потиче из Месопотамије где је коришћен у медицинске сврхе. Садржи мале количине опијумских алкалоида што је занемарљива количина. Добар је против болова, грчева, кашља, за проблематичну кожу, за нервна обољења, смањује умор и јача имунитет. Такозвани плави или  јестиви мак који се користи за посластице и који има лековита својства.

Плави мак је једногодишња биљка која има ружичасте,  нараџасте, црвене, љубичасте, беле или жуте цветове и споља је веома атрактиван. Зрела макова главица споља је наборана и унутра је пуна на стотине ситних семенки смештених по одељцима.

Потребно вам је 5 минута да измешате састојке пажљиво и колач је готов. Већину састојака већ имамо у кухињи, купимо само млевени мак и ето нам посластице за пар дана. Млевени мак од 200 грама можемо наћи по цени од оквирно 200 динара нешто више или мање у зависности да ли је на акцији.  Колач је прави домаћински, чак мало старински и моја је топла препорука за брзу породичну викенд посластицу.

Сузана Марјановић

 

Leave a comment