Рецепт за колач са маком је веома једноставан, практичан и повољан, а колач траје неколико дана и чак је све лепши како дуже стоји. Неће вас пуно коштати, брзо ћете га направити, и имаћете колач који је веома практичан за ужину, за понети, за госте, за доручак и за дан – два после. Мак који пуцкета док га једете, даје му занимљив шмек, није превише калоричан а дуготрајан је.
Потребни састојци:
- 2 шоље млека
- 3 шоље брашна
- 1 шоља уља
- 2 шоље шећера
- 2 кашике како праха
- 1 прашак за пециво
- 1 ванилин шећер
- 200 грама млевеног мака
- 1 кашика украсних чоко мрвица
- неколико кашика крема или намаза по жељи
У посуду за мешање сипајте следећим редом састојке: млеко, уље, шећер, мак како прах, након сталног мешања на крају додајте брашно и прашак за пециво. Пола сата пеците на 200 степени. Када га испечете, површину премажите са кремићем или са џемом, или поспите чоколадне мрвице/какао дугмиће.
Мак је огроман извор калцијума, садржи мноштво минерала, јода, магнезијума, цинка, гвожђа, омега масних киселина. Потиче из Месопотамије где је коришћен у медицинске сврхе. Садржи мале количине опијумских алкалоида што је занемарљива количина. Добар је против болова, грчева, кашља, за проблематичну кожу, за нервна обољења, смањује умор и јача имунитет. Такозвани плави или јестиви мак који се користи за посластице и који има лековита својства.
Плави мак је једногодишња биљка која има ружичасте, нараџасте, црвене, љубичасте, беле или жуте цветове и споља је веома атрактиван. Зрела макова главица споља је наборана и унутра је пуна на стотине ситних семенки смештених по одељцима.
Потребно вам је 5 минута да измешате састојке пажљиво и колач је готов. Већину састојака већ имамо у кухињи, купимо само млевени мак и ето нам посластице за пар дана. Млевени мак од 200 грама можемо наћи по цени од оквирно 200 динара нешто више или мање у зависности да ли је на акцији. Колач је прави домаћински, чак мало старински и моја је топла препорука за брзу породичну викенд посластицу.
Сузана Марјановић