У мору крпица које нас окружују у ормарима и заокупљају нашу пажњу у излозима, имамо гомилу материјала: квалитетних, природних до оних који то нису, а изгледају атрактивно и ми их подједнако желимо купити. Да ли ћемо се определити за модерну крпицу занимљивог урбаног дезена или једноставну квалитетну тканину од природног материјала зависи од прилике за коју бирамо, наших година, тренутних приоритета и слично.

unplash. com – Да ли бирате природне материјале одеће за своју кожу?

 

Уколико се одлучујемо за квалитетну тканину, она ће бити дуго носива, међутим може се десити да изађе из моде и да нам више није занимљива. Са друге стране, свако од нас је бар понекад купио нешто што је само једном обукао или то нешто још увек чека у ормару своју прву прилику. Неки комади гардеробе су просто носиви, а неки су ексклузивни за одређену прилику.

Оно што сам закључила је да када купујем ствари које су практичне и које ми требају увек као што су фармерице, беле, црне мајице, удобна обућа за сваки дан, класичне хаљине за посао и слично најбоље је одабрати природне материјале – памук, лан, свилу. Битно је да нам буде удобно, пријатно, да се не знојимо у гардероби у којој смо већи део дана и коју често носимо. Са друге стране, увек желимо да на неком догађају да заблистамо у некој хаљини са шљокицама, на неким високим штиклама које ћемо можда обући/обути 2 пута годишње али треба имати и ову гардеробу и задовољити својој души жељу. Није бацање новца уколико се ви осећате задовољно у вашој тоалети иако ћете је обући ко зна кад следећи пут  и ако ће вам чамити у ормару. И ако вам је можда мање пријатан материјал, сигурно је да ако вам је естетски лепши даме су спремне  да се жртвују.

Памук многи сматрају најбољим пријатељем коже. Веома добра својства има памука – отпорност према топлоти, алкалијама, хабању, топлотна проводљивост, одлично упијање влаге, подношљивост високих температура и лако упијање омекшиваче. Органским памуком назива се памук произведен од биљке која није генетски модификована,
а која је узгајана без употребе хемикалија.

Свила је природни материјал, источњачки одевни комад,  који је, за разлику од памука, животињског порекла. Постоји више врста свиле, али се све добијају одмотавањем чаура свилене бубе. Ствара комфоран осећај коже, нежна на додир отуда и потиче синоним за нежно – свилено.

Лан је карактеристичан за старе Египћане веома добро упија зној па је одличан за летњу сезону. Много се више гужва у односу  на памук и остале природне материјале.

Вуна је такође веома квалитетна  за зимски период и њена главна карактеристика је финоћа овог материјала док су најпознатије мерино вука и кашмир вуна. Она може бити често груба па је треба избегавати у директном контакту са кожом.

Вискоза је двојник памука у свету вештачких материјала и веома је еластична за разлику од њих. Може се рећи да је је то најбољи вештачки материјал док други вештачки материјали попут најлона, спандекса, акрила, полиестера треба избегавати или опрезно бирати због иритација коже и осетљивости на њихов састав.

Моја топла препорука је да цените и бирате најчешће природне материјале за свакодневни и дугогодишњи стајлинг а за аутфит за одређене прилике можете се почастити сваким материјалом уколико западне вашем оку и легне вашој души.

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment