Овогодишњи Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан од 25. до 27. августа у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Посетиоци ће бити у прилици да уживају у богатом регионалном и иностраном музичком програму и биоскопу који ће приказивати остварења младих аутора и ауторки. Још много тога учиниће Градић фест 2022. незаборавним искуством, а уколико још увек нисте одлучили који програм ћете пратити, издвојили смо 10 разлога који ће вам олакшати избор. То су:

Градић Фест

 

 

 

 

 

1. Програм отварања
Публика Градић феста биће у прилици да на самом отварању фестивала ужива у поворци„Les Poupées géantes“– Велике лутке, једног од водећих европских театара, Француског театра Transe Express. Поворку, велики спектакл чиниће три лутке, налик порцеланским, високе 5 метара, са исто толико широким кринолинама. Такође, поворка ће симболички спојити Нови Сад и Петроварадин и публици дочарати магичност малог барокног града смештеног испод Петроварадинске тврђаве.
2. Регионални програм
Фестивал уличних свирача – Градић фест ће и ове године угостити регионално прослављене бендове. Фантом, Порто Морто (Загреб), Ђутко и плодови земље (Загреб), Ретроспектива само су нека од имена познатих домаћој публици чији наступ очекујемо у Подграђу Петроварадинске тврђаве. Свој музичко- плесни перформанс извешће КУД Људ из Љубљане.
3. Страни програм
Страни програм овогодишњег Градић феста чине: искусни италијански улични перформер Lorenzo Gianmario Galli – GALiRò, енергични музички састав Бандакадабра из Торина, мулти-инструменталиста Porca Pizza, који свира на инструментима које сам саставља од рециклираних материјала, доајен богате италијанске сцене уличног музицирања Claudio Montuori – Birdman уз којег овај пут наступа и блуз гитариста Massimo Bizzarri у саставу под називом BizBuz и страствени музичар Ziggy McNeill који стиже из Аустралије.
4. Градић биоскоп
Поред редовног музичког програма Градић фест садржи и филмски репертоар као и претходних година. Љубитељи кинематографије биће у прилици да током две фестивалске вечери (петак и суботу) погледају селекције краткометражних филмова са Фестивала филмских ауторки и Фестивала Филмски Фронт.
5. Фантом
Фантом је етаблирано име на регионалној музичкој сцени, пројекат иза којег као аутор и продуцент стоји Петар Wагнер. За Фантома кажу да је приповедач ноћних прича које се дешавају на мрачним и пустим улицама, у собама са пригушеним светлима, скривеним клубовима Београда, Загреба, Љубљане или било ког другог града до којег га те ноћи пут наведе.
6. Порто Морто (Хрватска)
Загребачки седмочлани алтернативни бенд Порто Морто један је од најзначајнијих представника новог таласа у региону. Овај визуелно препознатљиви бенд иза себе има три студијска албума и низ распродатих концерата. Њихов најновији албум Портопоп проглашен је за један од најбољих регионалних албума у 2021. години од стране многобројних портала и критичара.
7. Бандакадабра (Италија)
Музички састав Бандакадабра окупљен у Торину, може се похвалити енергичним наступима који су им омогућили да пропутују Европу, привуку пажњу и задобију велики број обожавалаца. Надреални “џепни оркестар” способан је да се суочи са било којим музичким језиком са огромним набојем енегрије.
8. Craft pivo corner
Craft pivo cornerпоново на Градић фесту! Током 3 дана фестивала, уз најбољу забаву у граду 3Бирно ће нас освежавати 3БИР. Two Hoppy Sisters, Beerokrate, Monkey Business, Libeeri, Beercuz. Сваки од брендова ће представити своја најбоља пива и неке новитете. Прилика да пронађете стару или упознате
нову љубав.
9. КУД Људ (Словенија)
КУД Људ је удружење које ради у области позоришта и сродних медија. Спаја их вера у „живу“ уметност која је у директном контакту са гледаоцима. Приликом креирања наступа увек се фокусирају на интеракцију са публиком те су њихове представе својеврсан ритуал, игра и догађај друштвеног окупљања. Ове године извешће перформанс „What we are (wере)“.
10.Claudio Montuori Birdman i Massimo Bizzarri – BizBuz
Доајен богате италијанске сцене уличног музицирања Claudio Montuori – Birdman поново ће засвирати на Фестивалу уличних свирача! Овај пут наступа са блуз гитаристом Массимо Биззарри из Рима у саставу под називом БизБуз. Маскиран у неки од препознатљивих птичијих ликова или пак потпуно природан, са
дугом и бујном седом косом, Бирдман оставља дубок утисак на све који га виде и чују. Потпуно сам у исто време покреће читаво обиље различитих музичких инструмената, од разних удараљки, звечки, звиждаљки и трубица, до једножичане бас-кутије (ти-чест), мале хармонике (органето) и афричке калимбе.

Leave a comment