Фоторепортерка нашег портала награђена је Регионалном наградом за достојно извештавање о сиромаштву и социјалној искључености ,,Рефлексија” 2021-2022 коју додељује Европска мрежа против сиромаштва. Марија је награду добила у категорији Фотографија у медијима. 

Европска мрежа против сиромаштва – Србија већ пету годину кроз конкурс за Националну награду за достојно извештавање о сиромаштву ,,Рефлексија” награђује новинарске радове и медијске фотографије који се баве темом сиромаштва и социјалне искључености, а који су објављени у штампаним, електронским или онлајн медијима од националног, регионалног и локалног значаја.

На овогодишњи конкурс пристигло је 35 новинарских радова, а пријава је била могућа и од стране других лица, не само од стране аутора.

Вест о примању награде ме је веома изненадила и усрећила, посебно што нисам учествовала самоиницијативно. Мој рад на друштвено одговорним темама је препознат као вредан и у образложењу стоји да сходно томе могу бити амбасадорка рефлексије међу својим колегама, као и да могу допринети мисији да извештавање о сиромаштву и сл. темама буде етичко и достојанствено – каже Марија.

Циљ установљена Награда за достојно извештавање је промоција достојног и несензационалистичког извештавања о сиромаштву, које приказује различите аспекте и облике сиромаштва, са поштовањем представља особе које живе у сиромаштву и бави се дубљим посматрањем феномена сиромаштва и његовим узроцима.

Овогодишњи добитници са жиријем и организаторима

Жири су чинили Давид Балић (продавац ЛИЦЕУЛИЦЕ), Мира Васић (продавачица ЛИЦЕУЛИЦЕ), Никола Стојановић и Лука Тодоровић  (активисти).

Чланови жирија

Марија Ердељи је мастер документарне фотографије, дугогодишња фоторепортерка и уметница. Учествовала је на више од 50 групних и 8 самосталних изложби у земљи и иностранству и више пута је награђивана. Запажена је и по изложби Крзно, којом је хтела да скрене пажњу јавности на злоупотребу животиња. Ауторка је и књиге фотографија настале на извођењима монодраме Радослава Миленковића ,,Наши дани“, а њене фотографије на тему екололошких катастрофа погледајте овде.

 

Фотографије: Александра Ћурић

Leave a comment