Прве две изложбе Изван центра, фестивала савремене уметности Дунавски дијалози, отворене су прошлог викенда у Сремској каменици и Черевићу, а 19. и 20. августа очекују нас још три уметничка догађаја овог пројекта.

Уметност оживела мала војвођанска села

 

 

Изложбу у Завичајном музеју у Черевићу можете погледати до 23. августа, као и изложбу у дворцу Марцибањи-Карачоњи у Сремској Каменици.
Изложба у Карловачкој гимназији у Сремским Карловцима биће отворена 19. августа и трајаће до 30. августа, као и изложба у Михизовој кући у Иригу, а Перформанс „Уметнички преплети” ће бити одржан 20. августа у 19.00 часова на више локација на Петроварадинској тврђави.
Фестивал Дунавски дијалози 2022 део је програмског лука Дунавско море – ЕПК 2022, а ове године посебан фокус ставља на децентрализацију уметности и зато су изложбе Изван центра централни догађај фестивала.
Оне се одржавају “изван центра”, како и сам назив каже, односно у местима означеним као подручје 021 – Иригу, Сремским Карловцима, Сремској Каменици и Черевићу, што ће локалним заједницама донети снажну потврду њихове припадност свету, јер управо у овим местима, поред Срба, живе припадници различитих мањинских националних заједнице. Локације изложби и уметничких догађаја су бирани на основу критеријума да припадају културно-историсјком наслеђу.
“Идеја децентрализације културе је, не само у томе да се култура прикаже “ван центра”, већ да се људима у тим местима да могућност интеракције са уметницима и да им се приближи аутентично, оригинално уметничко дело”, објашњава Сава Степанов, уметнички директор фестивал.
Пројекат Изван центра указује на богатство различитости као заједничку тековину Европе, подунавског региона и Војводине и универзалну вредност коју је неопходно неговати у актуелном времену. Кроз ове уметничке догађаје представљају се дела значајнијих актера савремених уметничких збивања из држава подунавског региона – Немачке, Аустрије, Словачке, Мађарске и Србије.
Селектори за избор учесника четири изложбе су српски уметници Дејан Калуђеровић који живи у Бечу, Сомбати Балинт из Будимпеште, Оља Стефановић-Триашка из Братиславе и Милован Дестил Марковић из Берлина. Они су у свом окружењу одабрали уметнике тамошњих мањинских националних заједница или “гастарбајтере” из подунавских земаља и тако спојили различите културе које делују у подунавском региону.
Изложбе организује галерија Бел арт уз подршку Делегације ЕУ у Србији.

Leave a comment