Кровна организација младих Србије (КОМС) поводом Међународног дана младих објавила је свој Алтернативни извештај о положају и потребама младих. Кроз анализу докумената, интервјуе са стручним лицима, те онлајн упитник за младе од 15 до 30 година старости, аутори Бојан Стојановић и Александар Ивковић сумирају тренутан положај младих у нашем друштву. Концентришући се пре свега на резултате поменуте анкете, погледајмо како размишљају млади.

Законски оквири

За почетак, важно је споменути да у Србији од 2011. године постоји Закон о младима који, како аутори извештаја објашњавају, “има за циљ стварање услова за подршку младима у организовању, друштвеном деловању, развоју и остваривању потенцијала, на добробит појединца и друштва.” Иако се од 2015. године ради на доношењу измена у овом закону, а од 2021. постоји и радна група за измене закона, он се још увек није нашао на дневном реду Народне скупштине.

С обзиром на то да експозе новог мандатара још увек није у оптицају, КОМС је представио рад на побољшању живота младих претходне Владе и премијерке Ане Брнабић. Између осталог, уместо некадашњег додатка родитељима након рођења другог детета у износу од 240 000 РСД, родитељи данас добијају 300 000 РСД након рођења првог детета. Ово може сведочити не само покушају да се младима олакша, већ и паници државног врха поводом тзв. “беле куге” и потребе за повећањем наталитета и природног прираштаја уопште.

Ту је и податак из КОМС-ове анкете који потврђује да 40% испитаних не искључује могућност напуштања државе, иако то не планирају активно. Укупно 49% учесника планира да напусти Србију, са или без конкретних планова. Поражавајућа бројка може се приписати различитим факторима, али свакако је супротна бројкама које Министарство омладине и спорта објављује, а које тврде да су циљеви за младе у 2021. испуњени на завидном нивоу (најнижи степен успешности је око 83% а највиши око 92%).

Када је Министарство омладине и спорта у питању, млади за сада нису били приоритет на њиховим друштвеним мрежама. Од 169 објава на Инстаграм профилу ове установе, тек 19 је посвећено темама за омладину. Поред тога, треба истаћи и да је само 0.08% буџета Републике Србије на располагању овом министарству.

Образовање, запослење

Чак 58% младих није запослено у струци, тврди КОМС-ова статистика. Ипак, највећи број младих тврди да су спремни да се преквалификују уколико им се понуди боља позиција. Ипак, пословне праксе постају све чешће, те перспективни млади људи коначно добијају прилику да стекну искуство пре званичног ступања на тржиште рада. Бивша министарка Кисић Тепавчевић помињала је и нови закон, који ће младима омогућити прилику за квалитетно запослење до 4 месеца након што заврше студије.

Политика и безбедност

У тренутном саставу Народне скупштине нашло се само 14 младих посланика. Иако су нека имена, попут Павла Грбовића (ПСГ) или Невене Ђурић (СНС) већ добро позната грађанима (по добром или лошем, сами закључите), преко 77% испитаника не сматра да у политици постоји лице ком могу да верују. Ипак, већина младих се слаже да је Србији потребан одлучан и поштен лидер, те да је најбоља спољна политика она која балансира између истока и запада. О Европској Унији, пак, мишљења остају претежно неутрална или негативна.

Мишљења су подељена када је у питању однос према Косову и Метохији. 24% учесника жели да се настави са лобирањем против Републике Косово, док чак 23% сматра да ће војна интервенција у неком тренутку бити оправдана.

Млади су претежно били и за легализовање истополних бракова, те против поновног увођења обавезног војног рока за мушкарце.

Упркос све успешнијој комуникацији између младих и власти, пре свега захваљујући организацијама за младе, постоји још много тога што мора да буде урађено како би се потребе младих задовољиле. Као алармантне свакако се истичу бројке када је у питању насиље. Наиме, 40% младих било је изложено физичком насиљу или дискриминацији. Поред тога, 25% младих жена искусило је сексуално насиље, док је тај број нешто нижи за укупну популацију – 17%. Ту је и чињеница да скоро половина испитаника верује да је насиље понекад оправдано. Овакви резултати свакако остављају доста простора за напредак, те повећање заштите и/или повећање казни за прекршаје насиља.

Када је у питању здравство, највећи број младих у сексуалне односе по први пут ступа између 15. и 18. године, а до тренутка попуњавања анкете имали су мање од 5 партнера. Конзумација наркотика је на релативно високом нивоу, а скоро сви млади су били у контакту са кафом и алкохолом (детаљније о овој теми можете прочитати на сајту КОМС-а).

Шта ви мислите о КОМС-овом извештају? Да ли се ваша мишљења поклапају са резултатима анкете? Пишите нам у коментарима.

Аутор: Љубица Огњеновић
Насловна фотографија: koms.rs

 

 

 

Leave a comment