Поводом Међународног дана младих, у Европској години младих и годину дана након отварања Омладинског центра ОПЕНС, поново смо се окупили у Новом Саду, некадашњој Омладинској престоници Европе. Овог 12. августа причали смо о путу који млади бирају за будућност наших европских градова, о успостављању нових омладинских центара у Србији и о новим ресурсима које ОПЕНС нуди младима – ОПЕНС омладинском клубу и подкасту.

Дан младих!

 

 

 

 

На радном састанку одржаном у оквиру пројекта „Омладинска политика у ниском старту“ подржаном од стране Министарства Омладине и спорта, ОПЕНС је угостио Премијерку Владе Републике Србије Ану Брнабић, Градоначелника Града Новог Сада Милоша Вучевића и делегације из Суботице, Сомбора, Ниша и Мионице на челу са градоначелницима и представницима организација цивилног друштва заинтересованим за успостављање омладинских центара у својим локалним заједницама.
“Радује нас да оно што смо научили ми у Новом Саду, искуства, сарадња и успех који смо остварили може да се реплирица у другим градовима. Радује нас и чињеница ћемо имати прилику да се наредни пут састанемо са Нишом, Суботицом, Мионицом и Сомбором у њиховим омладинским центрима, да
видимо шта су они урадили, шта су замислили у сарадњи са својим организацијама и својим младима и да идеје о омладинским центрима може донети резултате у сардањи са доносиоцима одлука. Све у циљу тога да што више младих жели да остане у срединама у којима су, да се развијају, да уче и да расту, да имају прилику да путују, буду мобилни, али и да се врате да заједно радимо на развоју својих заједница ми из ОПЕНС-а вољни смо да своје искуство из претходних пет година поделимо.” – Вукашин Гроздановић, извршни директор ОПЕНС-а
Циљ састанка је био представљање реализованих корака у циљу успостављања омладинских центара, представљање пројеката за реновирање објеката који су означени као могући омладински центри у наведеним градовима, као и представљање предлога програма за младе у наведеним градовима за омладинске центре.
Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић нагласила је да су омладински центри од велике важности, јер у њима млади могу да се окупљају, да раде, стварају, као и да успоставе системску комуникацију са представницима локалних самоуправа, посебно ако знамо чињеницу да 86% локалних самоуправа нема просторе за младе одакле би могли да стварају и заговарају омладинске политике и да ће то морати да се промени.
“Дугујемо захвалности Граду Новом Саду и ОПЕНС –у што су прихватили наш позив да своје искусвто и знање поделе, а желим посебно да се захвалим Нишу, Суботици, Мионици и Сомбору што су ово прихатили, показали сопствену иницијативу и жељу да буду међу првима који ће реплицирати успостављање омладинских центара у њиховим локалним самоуправама где ћемо направити модерне омладинске центре, а онда то ширити широм Србије.”
– Ана Брнабић, Председница Владе Републике Србије
У име Новог Сада који је препознат је као лидер и пример добре праксе у успостављању омладинског центра, Градоначелник Милош Вучевић истакао је да се нада да ће нови омладински центри бити успешни у осмишљеним пројектима, да ће им знања и искуства из Новог Сада помоћи, као и да ће добити адекватну подршку и од највиших државних инстанци.
“Омладинске центре у Нишу, Сомбору, Суботици и Мионици видимо како неку врсту конкуренције и неки вид националних омладинских престоница кроз које младе можемо да сачувамо у нашим крајевима. Видели смо презентације ових општина и надамо се да ће бити успешни, а општине и градови мораће да измере шта је оно што реално треба, што може да се уради и шта је потребно омладинским организацијама и младима јер је важно одржати све то за младе.”
– Милош Вучевић, Градоначелник Града Новог Сада
Након радног састанка одржана је Међународна конференција “Млади после пандемије: ЈЕДНА ЕВРОПА” где смо кроз две панел дискусије са младима, актерима омладинске политике, представницима институција из Европе и региона разговарали о кључним приоритетима на Западном Балкану и ЕУ на пољу омладинске политике, европској и регионалној омладинској сарадњи, о просторима за младе и иновативним приступима у области партиципације, као и европске и регионалне сарадње младих.
Конференцију је отворила заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, Матеја Норчич Штамцар која је тим поводом поручила да отварањем простора и оснаживањем младих да заступају и бране своје слободе, вредности и капацитете, пружимо им прилику да узму активно учешће у стварању инклузивне, савремене и на знању засноване Европе.
У оквиру конференције ОПЕНС је најавио и нове капацитете који су на располагању младима од овог месеца – ОМЛАДИНСКИ КЛУБ ОПЕНС и ПОДКАСТ. Омладински клуб ОПЕНС је најдинамичнији простор за младе! Ту ће се млади људи окупљати, информисати, учити, деловати, волонтирати, истраживати, дружити се или само корисно проводити своје слободно време. Подкаст је такође, нови ресурс који је у оквиру омладинског центра на располагању за бесплатно коришћење са свом опремом.
За крај дана одржан је мастерклас намењен младима. Кроз мастерклас “Улога лидерства у пословима будућности” уз ВЕГА ИТ и Ненада Перчића млади су чули како тимове водити ка успеху, вештинама које су потребне да се снађу у ИТ индустрији, али и како да постану лидер ког људи неће само пратити, већ и поштовати.
Дан младих традиоционално ће се се завршити бесплатним концертом за младе уз најбољу музику у граду! Неми песник, Зое Кида, Вања Бурсаћ и Милхоусе долазе да употпуне овај важан празник и направе вече за памћење.

Leave a comment