Уједињене нације су прогласиле 12. август за Међународни дан младих, који се обележава сваке године како би се скренула пажња на проблеме, културна и правна питања омладине, ученика, студената.

Женска иницијатива – Фото: Александра Ћурић и Владимир Величковић

 

 

 

 

 

 

Уз подршку Градске управе за привреду Града Новог Сада, Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе, ОПЕНС и Градског зеленила, у сарадњи са Канцеларијом за сарадњу са цивилном друштвом Новог Сада и Новосадским омладинским форумом, организоваће се Новосадски омладински фестивал који обележава овогодишњи Међународни дан младих у Европској години младих у Новом Саду.

Фестивал је догађај са једнодневним богатим програмом на новосадској плажи Штранд који ће почети 12. августа 2022. године са почетком од 13 часова, где ће такође учествовати и Женска иницијатива, те спроводити анкету међу суграђанима за смањење менструалног сиромаштва.

Менструално сиромаштво је важна, али често игнорисана криза јавног здравља. Нажалост, стигматизација ове теме утиче на развој менталног и физичког здравља жена, па временом жене немају свест о овом термину. Живот у подручјима погођеним ратовима или природним катастрофама, такође отежава женама и девојкама да на хигијенски начин контролишу менструацију.

Земље у којима жене имају ограничена права, нарочито имају проблеме. Срам због менструације има и негативне менталне ефекте на жене. Осећају се беспомоћно и посрамљено због нормалног биолошког процеса.

Током фестивала имаћете прилику да се упознате са омладинским организацијама, да се информишете о томе на који начин можете да се придружите или помогнете деловању удружења, посетите неке од активација који су они припремили и да се упознате са дугорочним и краткорочним програмима за младе.

Према речима организатора, на централно постављеној бини, фестивал ће отворити панел дискусија са темом „Партиципација младих у култури и утицај поп културе на младе“, затим следе музички наступи неафирмисаних новосадских омладинских бендова и дебата коју организују млади. Фестивал прати и изложба младих уметника, која ће имати хуманитарни карактер. Промовишући здраве стилове живота, током фестивала биће одржан и турнир у модерном спорту текболу, који ће поред такмичарског, имати и егзибициони карактер.

Овај фестивал слави младост и младе! Организован је од стране младих, за младе, на Међународни дан младих, у европској години младих и у граду младих!

Више о Женској иницијативи:

Јована Мрдаљ, Јелена Мирић и Милица Секулић – Чланице Студентског парламента као и студенткиње Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, уз подршку Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду, као и подршку Добриле Марковић, извршне директорке удружења „Слобода нема цену“, успеле су да идеју претворе у дело. Наиме, кроз програме „МЛАДИ СУ ЗАКОН“, женска иницијатива другу годину за редом добила је финансијска средства за спровођење акције „бесплатних хигијенских уложака“ за све студенткиње и запослене на њиховом матичном факултету. Мотивисали су остале факултете и средње школе како у Републици Србији, тако и региону да крену њиховим путем и да уврсте бесплатне хигијенске улошке у своје образовне институције.

 

 

Leave a comment