Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је јавни урбанистичко-архитектонски конкурс у оквиру којег ће бити изабран најбољи дизајн за комплекс будућег Меморијалног центра.

Европска престоница културе

 

 

 

 

Посвећен жртвама Погрома у Јужној Бачкој током Другог светског рата као најзначајнији меморијални пројекат у новијој историји Новог Сада конкурс је расписан по највишим стандардима. 

„Вишезначна је важност овог конкурса као још једног великог легата пројекта Европске престонице културе. Примарно, програмски се бави важном темом, рекао бих за целу Србију и Европу. Архитектонски је битан јер је додатно потврдио успешну праксу значаја расписивања конкурса заснованих на отворености, стручности и свеобухватности. Коначно, у урбанистичком смислу заокружиће простор Дистрикта својом аутентичном причом Новог Сада у 20. и почетком 21. века“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“ Немања Миленковић.

Жиријем који ће одлучивати о победничком урбанистичко-архитектонском решењу преседава др Владан Ђокић. Декану београдског Архитектонског факултета у одлуци ће помагати и академик Бранислав Митровић, доктор уметности и дипломирана архитекткиња Моника Билбија као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић. Стручни жири чине и историчари др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер. 

У оквиру комплекса Меморијалног центра планирају се три просторно-програмске целине: објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине, а рок за предају конкурсних радова је 24.11.2022. године до 15 часова.

Захваљујући тиму за даљу координацију активности на пројекту будућег Меморијалног центра, који је град Нови Сад формирао у сарадњи с Епархијом бачком и Фондацијом „Нови Сад — Европска престоница културе”, одмах по одабиру победничког решења приступа се изради техничке документације.

Право учешћа на конкурсу имају физичка лица са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре и пејзажне архитектуре која поседују одговарајуће лиценце Инжењерске коморе Србије, као и правна лица која именују лица са стеченом високом стручном спремом из области архитектуре и пејзажне архитектуре и која поседују одговарајуће лиценце Инжењерске коморе Србије.

Питања у вези с конкурсом учесници могу поставити до 01.10.2022. године. Питања се постављају искључиво путем Портала јавних набавки Управе за јавне набавке.

Више детаља о јавном конкурсу, потребној документацији и начину пријављивања можете пронаћи на Порталу јавних набавки Управе за јавне набавке.

Leave a comment