Светионик знања је традиционално такмичење средњошколаца које окупља младе из 15 градова Србије с циљем осмишљавања креативних пројеката за унапређење своје локалне заједнице. Млади пишу пројекте који ће директно реаговати на проблеме у локалној заједници на једну од пет тема – екологија, туризам,
култура, јавно здравље и друштвени активизам.

Светионик знања

 

 

 

 

 

 

 

 

Шеста генерација Светионика знања стартовала је крајем јула тродневним семинаром на Палићу, где су тимови средњошколаца имали прилику да се упознају са својим вршњацима, координаторима и менторима као и да стекну основна знања о писању пројеката и отпочну рад на својим идејама.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта, Ерсте банке у Србији и компаније Бамби.
Како је Светионик знања инкубатор идеја младих и више од пет година даје ветар у леђа средњошколцима, као посебну сесију на семинару отварања посветили смо дописницима портала Лидер.рс. Сам портал је настао као идеја алумниста нашег пројекта који су одлучили да самостално направе простор у ком ће млади имати прилику да пишу о темама које њих највише занимају.
Након семинара пред тимовима има још много посла. Идеје које су осмислили за време догађаја треба да преточе у спроводиве пројекте, док ће им ментори и координатори максимално помоћи да своје идеје реализују и да истрају у замислима које су зацртали.
Рад на развијању идеја до којих су тимови дошли у сарадњи са стручним менторима трајаће два месеца, и обухвата недељне вебинаре који хронолошки прате развој идеја сваког тима. Провере напретка се организују три пута у току програма док се и сами тимови повезују путем посебног програма „партнерских тимова“ како би се подстакла култура заједништва и помагања. Финални пројекти биће представљени на завршном догађају Светионика знања у октобру где ће тимови представити своје радове испред стручног жирија, који ће чинити представници успешних компанија које послују друштвено одговорно, хуманитарних фондација, медија и организација које имају развијене
програме подстицаја омладинског активизма и предузетништва.
Било да њихова идеја однесе победу на Светионику знања 6.0, или не, сви тимови ће након завршеног програма имати спремне пројекте које ће моћи да представе као локалну иницијативу младих у свом месту.

Leave a comment