Иако веома леп повод и прилика, прослава рођендана и његова организација са собом носе и одређену дозу стреса. У тексту који следи ћемо се бавити управо оваквим прославама и навести основне кораке његове организације, која води до одличне забаве и много веселих тренутака.

rodjendan

Листа званица

Будући да сваки корак организације прославе има између осталог за циљ и да угоди званицама, први корак организације забаве би требало да буде листа управо тих гостију, који ће напослетку својим присуством учинити ваш диван дан још дивнијим. Сачињавање листе званица је заправо веома тежак задатак, јер је врло лако упасти у замку продужавања списка до бескраја, где ћемо (да не бисмо некога увредили или изоставили) позвати превише људи, што ће довести до тога да број званица превазиђе наше финансијске и организационе могућности. На листи званица је важно подвући црту, водећи се одређеном логиком, а најпре оквирном сликом концепта забаве коју желите да организујете. Приликом сачињавања овог списка гостију размотрите и опцију ,,плус један”, која је сјајна за мање групе људи, али уколико имате већи број званица, охрабривањем гостију да поведу пријатеља можете учинити да ваша рођенданска прослава постане догађај далеко већих размера но што сте планирали.

Рођенданско послужење

Послужење је једна он најважнијих ставки приликом организације сваког окупљања. Веома је компликовано угодити свим гостима, одговорити естетски на стил простора и начином послуживања на концепт забаве. Ово је свакако разлог због којег се за овакве згоде подразумева да ће домаћин да поручи кетеринг, будући да би припрема хране која ће одговарати укусу и принципима исхране свих званица, као и њено аранжирање изискивало много времена и енергије домаћина. Приликом поручивања хране побрините се да поделите све важне информације које се тичу евентуалних алергија или рестрикција у исхрани званица, не бисте ли били сигурни да ће за свакога бити прилагођено послужење и да ће сви у овом погледу бити задовољни. У зависности од тога да ли планирате живу журку са много плеса или мирнију атмосферу и више ћаскања, одаберите такозвани фингер-фуд или комплетан мени у којем ће ваши гости уживати за столовима. Што се тиче пића, идеално би било да уз основну понуду укључите у послужење и неке интересантне моменте као што су коктели или чак смутији, ако бисте радије гостима да послужите здравију варијанту узбудљивих укуса.

Музика и анимирање гостију

Не би ли забава заиста била незаборавна, важно је да испланирате на који начин ћете најбоље да анимирате ваше госте. У зависности од генерације гостију, затим и питања да ли забави присуствује јединствена група пријатеља или ваши познаници, пријатељи и породица из различитих друштвених кругова, бираћете музику и додатне чиниоце забаве, међу којима могу да буду, на пример, лимбо плес и караоке. Уколико је листа ваших званица разнолика и чине је припадници различитих друштвених кругова и генерација, бирајте такозване евергрин нумере, које сви радо певуше и уз које сви могу да се забаве. Планирајте да ритмом музике пратите ток забаве, тачније да музиком водите званице кроз фазе догађаја који сте организовали. На самом почетку је прикладно пуштати дискретнију музику и на тај начин дозволити званицама да се поздраве и проћаскају, а затим постепено убрзавати ритмове и мотивисати госте да заиграју и активно се забаве.

Декорација простора

Простор за прославу би требало да буде декорисан тако да је пре свега испоштована естетика коју ви желите да негујете, било да планирате модерно и минималистички опремљену салу, тематску забаву или китњасто украшен простор. С друге стране, имајте на уму да ће осмеси добро расположених гостију бити најлепши украс на вашој забави и због тога имајте у фокусу могућности простора за њихово кретање, међусобно дружење, плес и сличне активности. На прославама овог типа је најефектија декорација која подразумева нека поигравања са осветљењем, светлосним ефектима или ноћним светлима, нарочито уколико је окупљање на отвореном простору.

Уколико је пред вама прослава вашег дивног дана, пре свега се потрудите да организација ваше забаве и сама по себи буде у веселом духу и да у вама буди искључиво позитивна осећања и ведро расположење. Све кораке припреме прославе које можете да делегирате препустите професионалцима или укључите неку блиску особу која ће вам помоћи. Имајте на уму да је ово ваш дан и да ће се ваши гости највише да се радују вашој топлој добродошлици и широком осмеху. Срећан рођендан!

Leave a comment