Арт брут изложба уметника из региона и европе одржаће се почетком октобра у Новом Саду. Пројекат реализује Омаладина Јазаса Нови Сад у оквиру Европске престонице културе 2022 – Нови Сад.

Омладина Јазас Нови Сад – Србија, организатор је догађаја „Резиденција уметника – уметници у гостима“, у оквиру пројекта „АРТ БРУТ“ који се реализује у оквиру Европске престонице културе 2022 – Нови Сад. Пројекат ће се релизовати од 3. до 11. октобра ове године.

Гости нашег града у оквиру овог пројекта биће десетак уметника из наше земље, земаља региона и Eвропе. Радни простор је обезбеђен у сали хотела „Архив“, док је а последњи дан резервисан за свечану изложбу.  За време боравка учесници ће стварати оригинална уметничка дела која ће бити изложена у Архиву Војводине, просторима „Шок Задруге“ и КС „Свилара“ заједно са радовима насталим на радионицама са припадницима маргинализованих група. Сва дела ових уметника остаће у архиву удружења „Арт Брут Србија“.

Ликовни теоретичар и француски сликар Жан Дибифе је 40-их година у француској дефинисао назив Арт брут, као уметнички израз ван дефинисаних правила стила, форме, без јасних одредница правца, већ слободан ликовни израз који најчешће настаје као део терапије маргинализованих група које своје унутрашње поруке обликују кроз ликовни рад.

https://www.lilavert.com/blog_lilavert/jean-dubuffet/

Често се овај вид уметности (на француском арт брут или сирова уметност), гледа као она која настаје ван уметничке сцене на коју смо навикли. У англосаксонским земљама овај појам обухвата и самоуке и наивне уметнике. Уметници авангарде су у арт бруту трагали за новим изворима уметничког израза, пркосећи академским канонима. Тако можемо поменути дела Пикасоа и Бретона који су инспирацију налазили у афричким маскама и предметима који су данас изложени у сталним колекцијама великих светских музеја. 

Најпознатију колекцију арт брута направио је француски сликар Жан Дибифе који је сакупљао дела психички оболелих на швајцарским клиникама. Он је и аутор овог појма који се односи на спонтани вид уметничког изражавања, тако што је супротстављао уметност елита, зналаца, уметности контракултуре која настаје на маргинама. 

Омладина Јазаса Нови Сад постоји око 25 година и велики део својих редовних и пројектних активности базира на помоћи маргиналитованим групама, помоћи у остваривању основних људских права попут правне и здравствене помоћи, али и едукацијом младих, те бригом о превенцији здравља. Овим пројкетом Омладина Јазаса Нови Сад прикључује се мрежи организација која промовисањем културних вредности нашег града, настоји да утиче на целокупну друштвену заједницу, те ангажованом уметношћу скрене пажљу на постојеће проблеме. Сарадњом са институцијама из Хрватске, Босне, Аустрије, Француске и Естоније, промовисаће се културне и друштвене вредности које и јесу одличје Новог Сада као Европске престонице културе за 2022. годину.

Текст: Варвара Лазаревић

Илустрација: unsplash.com

Leave a comment