Aроматерапија је метода очувања и унапређења здравља и базира се на примени етарских уља као средства за масажу, прављање купки и облога, за инхалацију или као ароматизери. У нашој земљи је сврстана у методе комплементарне медицине коју уређује Правилник о ближим условима и начину обављања метода комплементарне медицине из 2020. године.

За творца модерне ароматерапије се сматра француски хемичар Рене Морис Гатефос, који се радећи у породичној фабрици парфема определио за истраживање лековитих својстава етарских уља. На почетку двадесетог века, унапређујући услове рада на засадима лаванде сазнао је од узгајивача да се уље лаванде може употребити за третман опекотина. Ову тврдњу је себи доказао када се опекао у лабораторији при чему је користио етарско уље лаванде, где је рана убрзо зацелила без видљивих трагова и знакова инфекције. Током тог времена сва сазнања је бележио и издавао у магазину La Parfumerie Moderne, које се данас могу наћи на страници Université Paris 5.

Етарска уља се налазе у свим биљним деловима и дају карактеристичан мирис свакој биљци, а највише се користе у козметичкој, фармацеутској и хемијској индустрији. Код камилице су смештена у цвету, нане у листу, код цимета у кори, першуна у корену, а за цитрусе у посебном омотачу познатом као перикарп. За биљке имају заштитну улогу, испаравањем је штите од бактерија, гљивица, односно ширења инфекција и вероватно промена температуре. Поред тога што имају лековита својства (умирујуће, антисептично, антибиотско дејство, учествовање у стимулацији респираторног система и др.), етарска уља су и дијететска средства (конзерванси, антиоксиданси, коригенси мириса и укуса).

Арома – мирис, ароматерапију повезујемо са чулом мириса које је смештено на крову носне шупљине и контактом са мирисним материјама путем нервних импулса информација се преноси до мозга, до делова који контролишу емоције, расположење, понашање. Због оваквог деловања, да би се постакла продуктивност у раду и отклонио стрес могу се користити ароматизери у просторијама. Уље горке поморанџе, нероли је једно од уља за опуштање и отклањање нервне напетости, али и лаванда има повољно деловање. У народу се јастуци пуне цветом лаванде за ту намену, са друге стране етарско уље може да се користи против штетних инсеката у домаћинству.

Масажа подразумева основни вид ароматерапије која стимулише прелазак етарског уља кроз кожу и кретање до крвних судова. Крвотоком се потом дистрибуирају до органа или локално делују на мишиће и отприлике после 3 до 6 часова се елиминишу из организма. Овде треба знати да је за масажу довољно од 15 до 30 капи етарског уља које се додаје основном уљу, најчешће бадемовом за третман. Такође, орална примена етарских уља може бити смртоносна при дози од 5 милилитара односно 1 кафена кашичица, тако да Правилник наглашава да се препорукама за интерну употребу уља могу бавити само доктори медицине који заврше одговарајућу медицинску едукацију.

Инхалацијом уљима се успешно отклањају проблеми дисајних путева, кашаљ, прехлада, синуситиси, помажу код главобоља, али не дају ефекат код особа које имају астму. Овде се најчешће препоручује етарско уље мирте. Тимијан, биљка из фамилије уснатица где припада мајкина душица, њено етарско уље доказано стимулише секрецију и покретљивост секрета кроз слузокожу дисајних путева. Попут лаванде и тимијан има многа терапеутска својства. Постоји податак да захваљујући антимикробном дејству етарског уља лаванде се сматра да су Французи били имуни на колеру, јер је у то доба почела масовна производња мирисних рукавица са мирисном нотом лаванде.

Тамара Бојовић

Извор фотографија unsplash.com

Leave a comment