Нови Сад је протекле године у светским магазинима више пута уврштен међу дестинације које треба посетити у 2022. години, а податак да је након 20 година у мају оборен рекорд по броју ноћења и посета потврђује да је Европска престоница културе та предвиђања медија и остварила. У том духу, Нови Сад остаје на висини задатка те ће током предстојећег викенда сваки дан бити резервисан за другу врсту уметности. У петак изложба каква се није видела на овим просторима више од пола века, у суботу врхунски домаћи, регионални и европски музичари, а у недељу премијера првог филма о настанку Новог Сада, што ће заокружити тренутно актуелни програмски лук „Тврђава мира”.

Мирним путем до слободе

Викенд у Европској престоници културе

 

 

 

 

Нови Сад је један од ретких европских градова који ће добити прву филмску сагу о рађању града, под називом „Либерта”, чија је премијера заказана за 17. јул на Петроварадинској тврђави, једној од најзначајнијих знаменитости Новог Сада. Филмско остварење које потписују редитељ и сарадник на сценарију Гвозден Ђурић и редитељ и сценариста Жанко Томић, приказаће не само ослобођење Новог Сада и добијање статуса града, већ и читаву Војводину као простор где се српска култура и традиција најтешње преплићу са европским идеалима и изазовима тог времена.

До места пројекције — улице испред хотела Леополд, публику ће од Самостана Светог Јурја, најстарије цркве у Петроварадину, довести уметници и уметнице уз које ће се пут претворити у прави пролазак кроз барок. Ова шетња 18. веком почиње у 21 час и додатно ће допринети читавој атмосфери пред филм.

Улаз на пројекцију филма бесплатан је, али уз обавезну улазницу, због ограниченог броја места. Улазнице се могу преузети само на благајни Гигстикса у Париском Магазину, с тим да је максимум три улазнице по особи.

Мирнодопско наслеђе „Старе Европе”

До сада неоткривене податке о праисторији ових простора, који сежу чак до неолита, као и први реалистични приказ праисторијског човека – становника Лепенског вира, након Светске изложбе „Dubai Expo”, представиће изложба „Сан неолитске ноћи” Музеја Војводине и Народног музеја Србије која ће бити отворена 15. јула у 20 сати. 

О значају ове поставке, чији су аутори мр Лидија Баљ и Андреј Старовић, говори и чињеница да је последња велика изложба о неолиту у нашој земљи организована 1968. године, а са открићима нових локалитета, ово ће бити прва изложба у нашој земљи која ће обухватити нове, многобројне сегменте из овог периода, које публика још није имала прилику да види. Нарочито занимљив део поставке – научни део, у оквиру ког ће бити оживљен један од становника Лепенског вира кроз пројекат „МетаХјуман – Упознајте праисторијског човека”. На дан отварања улазнице се неће наплаћивати, док ће до 15. октобра, до кад траје изложба, сви заинтересовани моћи да купе карте по стандардним ценама Музеја Војводине. Изложбу је подржала и национална платформа „Србија ствара”. 

Увертира за мир

Субота је дан за врхунске музичаре, и то из читаве Европе. Међународни филхармонијски оркестар „За нове мостове” сачињен од студената музичких академија из Трста, Граца, Будимпеште, Сарајева и Загреба, у организацији Академије уметности у Новом Саду, извешће за ову прилику специјално компоновану композицију „Увертира за мир”, 16. јула од 20 сати и 22 минута у Креативном дистрикту. Уз пијанисткињу Јасминку Станчул, под диригентском палицом Андреја Бурсаћа, са музичарима из Аустрије, Мађарске, Италије, Хрватске и Босне и Херцеговине, биће обележен Карловачки мир, указујући на неприкосновеност мира новог миленијума, Европе, човечанства, солидарности. 

Одмах након овог концерта, у Креативном дистрикту од 22 сата и 20 минута наступиће „Клавирско тројство” које ће окупити прослављене пијанисте бриљантних каријера, који су поставили стандарде мешања модерног џез језика с балканским музичким наслеђем. Пијанисти Васил Хаџиманов, Матија Дедић и Бојан Зулфикарпашић промовисаће вредности интеркултурног дијалога, заједништва, разумевања и помирења. Културна станица Свилара такође ће 16. јула бити у знаку музике јер ће од 20 сати ту наступити ЈСО, Омладински симфонијски оркестар из Бремена, на својој међународној летњој турнеји.

Програмски лук „Тврђава мира” бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурни дијалог и помирење, и до 17. јула угостиће више од 1500 уметника кроз готово 150 програма.

Детаљан програм, програмска књига и све информације у вези с догађајима налазе се на сајту пројекта novisad2022.rs.

 

Leave a comment