Очување природних богатстава једне од највећих европских река, као и неговање културног наслеђа Дунавског региона, кроз готово 160 уметничких догађаја чине окосницу новог програмског лука Европске престонице културе „Дунавско море”. Око ове идеје, у наредних месец дана, у Новом Саду ће се окупити преко 620 уметника. 

Штранд – Дунав као инспирација

 

 

 

 

Европска престоница културе на овај начин гради нови мост између уметности и екологије, а програм почиње на најстаријој и најпознатијој новосадској плажи Штранд, која важи за једну од најстаријих уређених плажа на целом току друге по величини реке у Европи. „Штранд павиљон” од 22. до 31. јула,  биће обала сусретања на којој ће, кроз еколошке уметничке интервенције, перформансе и ангажоване радове, бити отворено важно питање еколошког буђења. 

Отварање „Штранд павиљона”, 22. јула, обележиће светски познати циркуски колектив из Француске Compagnie XY и њихов перформанс Les Voyages, који пркоси законима гравитације и који ће уприличити незабораван лет изнад дунавског мора. Несвакидашњим перформансом „Шав” и композицијом за клавир и шивеће машине, ток Дунава ће се тумаћити кроз мултидисциплинаран приступ савремене и класичне музике, костима, светала и боја. Мултидисциплинарни догађај Becoming an Island који доводи колектив „ Danube Transformation Agency for Agency комбиноваће визуелну уметност, дизајн и науку као залагање за будућност Дунава, док ће посетиоци моћи да искусе и „Екотопије”, амбијенталну просторну инсталацију осмишљену као тактилно и сензорно искуство.

За музички део Павиљона биће задужен бенд који је, захваљујући последњем албуму, номинован за најбољи албум у Европи у оквиру награде „ИМПАЛА” – Stray Dogg, као и млада талентована македонска певачица Дина Јашари. Концерти Youth Danube Big Band-a, и Summer Jazz Academy Session, као и наступ Ненада Василића са џез саставом Bass&Strings употпуниће Павиљон и несвакидашње искуство џеза на Дунаву.  Такође, биће организован импровизовани концерт под називом „Концерт – докле?”, који комбинује озвучене машине, инструменте израђене од отпада и гласове, у оквиру пројекта „(Не)радно време: Уштимавање одрживе заједнице”. У сарадњи са фестивалом Terminal Music&Arts из Сомбора, у Нови Сад долази Надав Дагон, познати бубњар и продуцент електронске музике, који ће направити бескрајно игралиште на Штранду испуњено дубоким звуцима и басом.

Дунав можемо посматрати и као  метафору савременог стваралаштва аутора из земаља дунавског тока, па тако изложба „Изван центра” доводи савремене уметничке праксе у Сремске Карловце, Сремску Каменицу, Ириг, Черевић, Баноштор и Нови Раковац. Децентрализовани културни садржај који тематизује наслеђе Дунавског региона, огледа се у пројектима као што је Open Village, који се бави нематеријалним наслеђем сеоских заједница, док ће врхунац „Дунавског мора” употпунити „Тамбурашка филхармонија”, која први пут окупља 200 учесника из 11 земаља и за крај потцртава шароликост дунавских земаља, тоновима по којима је тамбурица препознатљива у Европи и свету. 

Детаљан програм, програмску књигу, сатнице и све информације у вези са догађајима новог програмског лука „Дунавско море” можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

Leave a comment