Од статуса слободног краљевског града, преко Српске Атине, па до данашње Европске престонице културе, Нови Сад је један од ретких градова у Европи који добија прву филмску сагу о рађању града, под називом „Либерта”, чија је премијера заказана за 17. јул на Петроварадинској тврђави. Ново остварење које потписују редитељ и сценариста Жанко Томић и редитељ и сарадник на сценарију Гвозден Ђурић, приказаће не само ослобођење Новог Сада и добијање статуса града, јединственог града који је тај статус извојевао мирним путем, већ и читаву Војводину као простор где се српска култура и традиција најтешње преплићу са европским идеалима и изазовима тог времена.

Либерта

 

 

 

 

Либерта — рађање града: www.youtube.com/watch?v=UrTRyk10c80

Улаз на филмску пројекцију биће бесплатан, али ће публика моћи да присуствује само уз позивнице које ће ускоро бити доступне за преузимање. Информације о преузимању позивница сви заинтересовани ће ускоро добити на сајту novisad2022.rs.

Овај узбудљиви авантуристички историјски филм, уједно ће бити и врхунац програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе, а публика ће имати прилику да је погледа у јединственом амбијенту Петроварадинске тврђаве. До места пројекције — улице испред хотела Леополд, публику ће од Самостана Светог Јурја, најстарије цркве у Петроварадину, довести уметници и уметнице уз које ће се пут претворити у прави пролазак кроз барок. Ова шетња 18. веком почиње у 21 час и додатно ће допринети читавој атмосфери пред филм.

Марија Терезија 1. фебруара 1748. године издала је повељу којом је Петроварадински Шанац уврштен у ред слободних краљевских градова, чиме је Нови Сад изникао из мира и данас са поносом обележава сваки први фебруарски дан као Дан Града, када се додељује и традиционална Фебруарска награда за најзначајнија дела и постигнућа грађана и грађанки Новог Сада.

У филму играју Златан Ђурић, Стефан Вукић, Ана Мандић, Тамара Крцуновић, Давор Јањић, Даниел Сич, Игор Филиповић, Александар Ђурица, Валентин Венцел, Давид Јанакиев, Јована Балашевић, Саша Торлаковић, Марта Береш, Бранислав Зеремски, Душан Јакишић, Арпад Месарош, Ненад Ћирић, Ненад Пећинар, Ервин Хаџимуртезић и други. Извршна продуценткиња је Николина Зечевић, директорка филма и серије Јелена Раденковић, директор фотографије Александар Караулић, костимографкиња Кристина Костић, сценограф Ненад Параносић, маскерка Јасмина Лилић и монтажер Златко Златковић. Музику за филм компонују Давид Клем и Ервин Ереш.

Програмски лук „Тврђава мира” Европске престонице културе од половине јуна до половине јула бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурни дијалог и помирење кроз готово 150 програма. Детаљан програм као и програмски концепт Европске престонице културе можете пронаћи на сајту novis.

Leave a comment