Интересовање за ИТ смерове на факултетима не јењава, али и даље на врху листе најтраженијих смерова је психологија где на једно место конкуришу више од три матуранта. Матуранти су ове године и препознали неке нове актуелне студијске програме који су актуелни на тржишту рада те на графички дизајн такође на једно слободно место конкуришу 3 будућа студента.

Који факултети су најтраженији ове године?

 

 

 

Психологија и медицина и даље најтраженији смерови будућим бруцошима

Фото: Startuj.com (Shutterstock)

Сајт Startuj.com је анализирао понуду послова и однос уписаних на факултетима на Универзитетима у Србији.

Психологија и даље најтраженија, графички дизајн све траженији
У претходних пар година најтраженија област међу будућим бруцошима била је психологија а тај тренд се и ове године наставља. На Универзитетима широм Србије било је само 371 место за упис док је за овај смер пријављено чак 1.268 кандидата, што је нешто више од три кандидата на једно слободно место. Психологија је била најтраженија на Филозофском факултету у Београду, где је више од четири кандидата конкурисало на једно слободно место. Када погледамо у односу на претходне године имамо мали пад интересовања за овај смер где је претходне године било више од четири места кандидата на једно слободно место. Што се тиче понуде послова на сајтовима Послови Инфостуд и Startuj.com можемо видети да је за ову област у претходних годину дана било оглашено нешто више од 1.000 огласа.

Тржиште рада је хетерогено и има сталну тенденцију промене, а то млади људи добро препознају и користе прилику да након факултета што лакше дођу до посла. Ове године графички дизајн се издвојио као један од најтраженијих смерова када је у питању однос слободних места и броја пријављених. За графички дизајн ове године је расписано 114 слободних места, док је број пријављених кандидата био чак 357, што је нешто више од три кандидата на једно слободно место.

Психологија и медицина и даље најтраженији смерови будућим бруцошима

ИТ смерови имају највише расписаних места
Због огромне потребе за ИТ стручњацима и условима које диктира тржиште у овом сектору већ дуже време влада велико интересовање за ову област. Укупно слободних места за ову област било је 4.144 док је број пријављених био 7.386. За Електротехнички факултет конкурисало је чак 1.162 кандидата на слободних 720 места. Најтраженији смер на ЕТФ-у било је Софтверско инжењерство где се пријавило 447 кандидата на 180 слободних места. Факултет организационих наука је један од најтраженијих факултета а издваја се смер Информациони системи и технологије где је било 480 места и преко 2.000 пријављених.

Такође, и остали факултети овог усмерења на свим Универзитетима имају већи број пријављених у односу на број слободних места. Међу траженијим били су Електронски факултет у Нишу, Факултет техничких наука у Новом Саду итд.

Скоро 15% огласа било је намењено ИТ кандидатима. Према подацима највећег сајта за запошљавање ИТ кандидата HelloWorld.rs најтраженије технологије биле су: JavaScript, SQL, Java, Python, C#, .NET, PHP.
.

Најмање интересовања за Право и Економију
Матуранти све мање показују интересовања за Право и Економију. За Економију на слободних 3.345 пријављено је само 3.284 кандидата, што показује да имамо мање од једног кандидата по слободном месту. Највеће интересовање за економију влада на Београдском Универзитету где на 1.320 слободних места је пријављено 1.509 кандидата. Преко 14% огласа било је намењено за економисте и сличне области попут маркетинга и ПР-а. Такође, треба напоменути да је велики број огласа чак 16% из области трговине и продаје која је комплементарна са економским наукама.

Када говоримо о Правним факултетима, овде можемо приметити значајан пад огласа за посао за ову област али и мањак интересовања будућих бруцоша. На 2.950 слободних места пријављено је само 2.612 кандидата, док је удео огласа за посао износио само 2%.

Медицина, Стоматологија и Фармација имају константно интересовање
Медицинске науке су годинама уназад једна од најтраженијих области за студирање, оно што је овде специфично јесте да понуда послова на сајтовима Послови Инфостуд и Стартуј.цом није у складу са интересовањем матураната. Свега 4% огласа у били намењени стоматолозима, фармацеутима док се за медицину као примарну област ретко појављују огласи, а међу будућим бруцошима влада велико интересовање за ове студије. За медицину 983 слободних места и пријављених 2.307 матураната, стоматологија 368 слободних и 1.151 пријављених и фармација 611 пријављених и 944 кандидата који покушавају да заузму своје место на факултету.

 

Leave a comment