Међународни пројекат „Remix Comix”, у коме учествују три организације из Србије, подржан је од стране програма Креативна Европа Европске Уније. Пројекат се реализује у интервалу од 24 месеца, од јуна 2022. до јуна 2024. године. Поред Мултимедијалног центра Led Art из Новог Сада, који је лидер пројекта, као партнери на пројекту учествују Агенција Комуникарт из Панчева, Фондација Нови Сад – Европска престоница културе, Лустр Фестивал Ilustrace (Чешка), Stichting Zid (Холандија) и Форум Љубљана Zavod za umetnisko in kulturno produkcijo (Словенија).

Међународни уметнички пројекат

 

 

 

 

Међународни уметнички пројекат “Remix Comix” подржан је од стране програма Креативна Европа Европске Уније

Главни циљ пројекта “Remix Comix”је стварање нових и иновативних савремених стрипова, који преиспитују доминантне моделе представљања наслеђа, ради развијања и анимирања нове публике. Посебан фокус је на публици која припада мањинама и социјално маргинализованим групама, као би се повећао њихов приступ и учешће у културним догађајима.
Филип Марковиновић, уметнички директор пројекта и члана Лед Арт тима је овим поводом изјавио: „Ово није први пут да Лед арт сарађује са маргинализованим друштвеним групама, али до сада никада то нисмо радили у форми стрипа, и зато је овај пројекат веома драгоцен за нас јер нам отвара једно сасвим ново поље деловања, блиско ономе што смо до сада радили, али опет довољно различито да би поставило пред нас нове изазове. Такође, ово је први пројекат Лед Арт-а подржан од стране неке европске фондације и шанса да своје деловање, у великом стилу, учинимо видљивим и ван локалних, односно регионалних оквира“.
Развој иновативних формата стрипа одвијаће се у наредне две године у јавном простору пет европских градова – Новог Сада, Љубљане, Амстердама, Прага и Панчева, а стрипови ће бити креирани кроз сарадњу стрип аутора/ки, писаца и књижевница, активиста/ки и локалних заједница у четири партнерске земље.
Главне активности у оквиру овог пројекта биће две конференције на којима ће бити представљене добре праксе, уз размену мишљења и дискусију о односу стрипа са невидљивим наслеђем, јавним просторима и социјалном инклузијом, као и пет резиденцијалних програма, у оквиру којих ће пет уметника на резиденцијалном боравку креирати пет стрипова у јавном простору. Међу осталим активностима реализоваће се шетње посвећене наслеђу, кроз које ће резултати пројекта бити представљени широј публици.
Резултат пројекта биће пет стрипова у јавном простору, једно каталошко издање посвећено пројекту, као и филм. У пројекту ће учествовати 25 мултидисциплинарних учесника из сваке земље (стрип аутори, писци, песници, активисти из домена заједнице и наслеђа, стручњаци), као и више од 100 представника заједница из маргинализованих група. Стрипови ће бити креирани на прометним локацијама попут паркова, продавница, градских тргова, и промовисани кроз већ постојеће стрипове и фестивал унутар ових заједница.

Leave a comment