35 година програма Еразмус+

„Европљани оцењују овај програм као трећи најпозитивнији резултат Европске уније, одмах иза слободе кретања и мира. Преко 10 милиона људи учествовало је у овом програму у току претходне три деценије, кроз чак 165 хиљада пројеката“, истакла је госпођа Матеја Норчич Штамцар, отправница послова и заменица шефа Делегације Европске уније у Србији поводом прославе 35 година програма Еразмус + и 20 година рада Фондације Темпус.

35 година програма Еразмуса+

 

 

 

 

 

Она је нагласила и да је Програм Еразмус+ допринео бољем квалитету образовања широм Европе, и то кроз јачање отворености, иновативности, сарадње, разменуе искустава и примера добре праксе. “Интернационализација образовања у Европи део је наше реалности – све више младих људи уписује или проводи део студија у иностранству, па је тако и међународна мобилност све интересантнија студентима”, рекла је Норчич Штамцар.

Еразмус+ је највећи програм Европске уније који финансира пројекте у области образовања, обука, младих и спорта. Фондација Темпус као организација задужена за спровођење програма већ 20 година подржава међународну сарадњу у области образовања и доприноси личном и професионалном развоју грађана и институција.

Бранко Ружић, први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја, истакао је значај програма Еразмус+ о чему највише сведочи успех установа из Србије: „Од почетка учешћа у Програму, од 2014. године, преко 850 установа и организација из Републике Србије унапредило је свој рад, а сви који су били укључени у Програм имали су прилику да унапреде своје компетенције кроз размену искустава са колегама из иностранства кроз 4300 пројеката“.

Такође, министар Ружић је нагласио да се, поред ових значајних резултата, постигнућа програма Еразмус+ не мере само бројем установа којима су одобрени пројекти и на које је учешће у Програму имало позитиван ефекат, већ и учешћем чак 16.600 грађана – наставника, студената и младих.

Програм настоји да у предстојећем периоду омогући учешће још већем броју учесника и ширем спектру организација, због чега је Фондација Темпус овом приликом обележила постигнућа програма у Србији до сад, али и представила његове могућности за успешно спровођење у будућности.

Европска унија, као највећи донатор у Србији, подржава модернизацију система образовања и усклађивање са стандардима и праксама земаља ЕУ. Од 2003. године, ЕУ је донирала за реформу сектора образовања више од 100 милиона евра – за унапређење предшколског васпитања и образовања, реформу средњег стручног образовања и образовања одраслих, реновирање и опремање школа и факултета, подршку инклузивном образовању итд. Подршка Европске уније спроводи се у сарадњи са Владом Србије.

Leave a comment