Отворен позив грађанима да учествују у причи коју виде испред себе кроз језик симбола доноси изложба „Дунав од искона“. Уметник Ранко Вукељић од 1. јула до 8. августа у Културној станици Еђшег приближиће публици свој поетско-реалистични израз кроз поставку своје изложбе. 

Културна станица Еђшег

 

 

 

 

На свечаном отварању изложбе „Дунав од искона“, у петак 1. јула у 19 часова одржаће се и  наступ пијанисте Мирка Јорговића који ће извести дело „Неоплантика” Милутина Поповића Захара. Тема је везана за легенду о двоје младих, несрећно заљубљених, који скончавају своје животе у Дунаву, испод Петроварадина. Комплетно дело је извођено у склопу ширег опуса од стране филхармонијског оркестра Бољшој театра у церемонији отварања Омладинских олимпијских игара у Москви 1998. године, а овом приликом посетиоци отварања изложбе уживаће у дванаестоминутном музичком програму. 

Сликар Ранко Вукељић рођен је у Србији, али је образовање стекао у Аустралији где је остварио и већи део своје досадашње каријере. Након двадесет две године вратио се у земљу где последњих година ствара и излаже у Србији. Његов рад не прати трендове већ приказује обичаје и навике народа ком припада. Квалитет сликарске вештине и јединственост израза даје му потпуну слободу у свом стваралаштву. Ранко Вукељић, језиком симбола, наговештава учешће посетиоца његових изложби у креацији властите приче. Од свог повратка у Србију Ранко Вукељић имао је самосталне изложбе широм државе у градовима као што су Нови Сад, Београд, Сомбор, Сремска Митровица, Вршац и Бела Црква.

Културна станица Еђшег део је мреже културних станица у Новом Саду, које обухватају ревитализоване и нове културне просторе широм града и у његовој околини, настале у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Детаљан програм Културних станица можете пронаћи на сајту kulturnestanice.rs.

Leave a comment