Арсенал простор за производњу оружја али и место за поправку бродова и ратне опреме већ годинама је интересантна одредница љубитељима музике која је пажљивом селекцијом на три бине прилагођена укусу свих генерација.

Извор фотографије: unsplash.com

 

Кнежев Арсенал на Тргу Тополиваца у Крагујевцу прошлог викенда, заправо продуженог викенда од четвртка 30. јуна закључно са суботом 2. јула био је престоница музике и отворио је капије за Kрагујевчане и остале путнике који су са намером дошли на ову необичну локацију у центру града.

Програм је уредно био најављен већ месец дана и више пре фестивала са мањим изменама које су се десиле пред почетак када су поједини бендови отказали учешће због болести или прекинуте турнеје.

За прво вече требало је видети занимљив спој под именом Rock El Clasico иза којег стоје виолиниста Стефан Миленковић и Др Неле Карајлић. Осим песама Забрањеног пушења које је пратила класична музика, провукле су се и ауторске нумере у комбинацији са изузетним видео приказом на бини. Њихов наступ се подударио са наступом Електричног оргазма на другој бини који је свакако био вредан да се погледа.

Друго вече је апсолутно припало британском бенду Placebo који је био најављиван већ две године уназад али због епидемиолошке ситуације наступ је пролонгиран. С обзиром на специфику да су захтевали да им се у простору иза бине обезбеди потпуно одсуство алкохола и приказ видео поруке и саопштење на српском језику где се моли публика да не снима мобилним телефонима наступ, мало кашњење, чинило се да ће се концерт развијати неповољно. Међутим, од самог почетка бенд је заузео позицију професионалца и приредио комплетан ужитак фановима. Захваливши се на посети, напустили су бину након два сата свирке.

За крај, треће вече извођач познат по експериментисању Дарко Рундек овога пута под именом Рундек & Екипа наступао је на другој бини Garden Stage, а његов шармантни захтев је био да наступа тамо где има дрвећа. Изврстан музичар одабрао је за овај пут доста песама из репертоара Хаустора и враћајући се са наступа из Македоније одлучио се да почне концерт са песмом Македо. Није се дешавало током фестивала да се бендови враћају на бис, углавном се поштовала сатница, али Рундек се вратио да одсвира још једну песму и поклонио се са екипом публици.

Индустријска архитектура простора од црвене опеке и високих димњака је некада била Тополивница а касније је преименована у Војнотехнички завод. Кнежев по Кнезу Милошу Обреновићу, Кнежев Арсенал доприноси аутентичности Арсенал фесту који се од 2011. оджава сваке године и углавном започиње фестивалску сезону у Србији. Програм буде најављен на званичном сајту и уколико има бендова које бисте дошли да слушате препорука је да посетите фестивал.

Тамара Бојовић

Leave a comment