Како стварно изгледа живот у студентском дому?

Наставак школовања након завршене средње школе представља нови период у животу. Веома често наставак школовања подразумева нови живот у другом граду.Одлука о одабиру идеалног смештаја за будућег бруцоша подразумева избор између приватног смештаја или боравка у студентском дому.  Разлози за коначни одабир су индивидуални, а у овом тексту можете прочитати могућности које студентски домови доносе студентима.

Цена

За сваког родитеља и студента студирање је само по себи велики трошак, чак и уколико сте студент који  студира на буџету Републике Србије. Цена смештаја у студентском дому веома је повољна, а плаћање је врло једноставно и не постоје никакви скривени трошкови о којима морате размишљати.

Дружење

Живот у студентском дому је живот у којем сте стално окружени другим људима. Ту живи много различитих људи из различитих градова, чак и земаља, и право је место за упознавање нових пријатеља. Неизоставни део живота у студењаку јесте дружење међу студентима и то представља и праву чар оваквог живота. На крају студирања и живота у дому, ова дружења биће део најлепших животних успомена.

Толеранција

Живот са цимером потпуно је другачији од оног на који сте навикли у родитељском дому. Собе у дому нису велике и делите је, зависно од дома, са најмање једном особом. У почетку, потребно је време да се навикнете на ову животну промену. Узајамна  толеранција је нешто без чега не можете. Полако учите да разумете начин функционисања особе са којом живите и да се понашате фер и коректно. То је нешто што не долази преко ноћи, али је сваком студенту потребно јер је на тај начин улепшао живот себи и другима и себе, као особу, изградио променио на боље.

Самосталност

Још једна могућност коју живот у студентском дому доноси јесте то да се брзо осамосталите. Као средњошколци сте навикли да су родитељи увек ту и да о већину ствари, током дана, они брину. Сада сте ослоњени на себе и на  сопствену организацију. Убрзо ћете схватити о чему су све они бринули, постаћете зрелији,савеснији  и самосталнији, али и захвалнији родитељима на свему што су урадили и што и даље раде.

Живот у студентском дому прича је за себе. Много тога научите о себи и о другима и на крају дана, успомене из студењака остају најлепше успомене из студентских дана које ћете имати.

Текст: Александра Младеновић

Фотографија: Георгиј Зуков

Leave a comment