Када размишљамо о туристичким дестинацијама у нашем лепом Београду, једна од занимљивости је и Музеј Југославије где можемо одвести наше госте који желе да упознају наш главни град и нашу историју. Организују се туре које воде професионални водичи на српском и енглеском језику. Представља савремену интерпретацију југословенског наслеђа и значајну туристичку дестинацију и дан данас. 

ФОТО: Приватна архива –  Музеј Југославије

Туре могу бити фокусиране на историјат комплекса Музеја, архитектуру њихових појединачних објеката, историју Југославије, колекције Музеја или едукативне изложбе. Улаз је бесплатан за све посетиоце сваког првог четвртка у месецу (од 16 до 18 часова) као и 4. и 25. маја.

Mожете разгледати Парк скулптура и шетати кроз прелепу природу и домаће руже. Прошетајте кроз Кућу цвећа и  Музеј 25. мај, на крају одморите у музејском кафеу. 

Музеј 25. мај је веома значајан у стваралачком раду Михаила Јанковића, познатог југословенског архитекте тог раздобља. Представља архитектуру шездесетих година 20. века. Планира се окончање радова обнове 2023. година када ће бити проглашен за споменик културе. Целокупне површине је преко 5000 метара квадратних а парк преко 3 хектара површине.

25. мај је датум када се празновао Дан младости – дан рођења Тита. Главни симбол овог празника била је Штафета младости, која је ношена преко месец дана кроз читаву територију Југославије и 25. маја предавана Титу на величанственом слету.  У кући цвећа је Тито проводио много времена и ту је изразио жељу да буде сахрањен. Поред фонтане, постојале су просторије за његов одмор и рад, тераса и библиотека. Кућа цвећа је саграђена за потребе Јосипа Броза Тита као зимска башта која је преуређена у његово почивалиште када је преминуо у 88. години.

У музеју можете видети мноштво одликовања које је Тито добио од званичника широм света, укупно их је било преко 100, мноштво скулптура, портрета, оруђа, алата, одела и слично. То место је након смрти Тита  постало место које су посетили милиони људи.

Посети Музеј Југославије, учествуј у едукативним изложбама, интерактивним програмима и туристичким турама. Сазнај југословенску историју и сагледај прошлост из више углова. Поведи госте из околних градова, села или комшијских земаља и истовремено уживајте у природи на путовању кроз историју.

Сузана Марјановић

 

 

 

 

 

Leave a comment