Свако ново путовање представља прилику за ширење видика, стицање нових искустава и упознавање света око себе, који је одликован разноврсношћу на плану кутуре, природе, менталитета, обичаја и веровања. Култура путовања представља један од важних чинилаца квалитетног искуства живљења и ако је негујемо богатији смо за много сазнања и још више лепих тренутака. С друге стране, многи од нас не могу да путују баш онолико колико би желели из бројних разлога, а један од најчешћих је ограничен буџет. Добра вест је да ово није препрека коју је тешко превазићи, те уз мало калкулисања и планирања можете себи приуштити сјајне авантуре и безбрижно упознавати лепоте и чари различтих кутака наше планете.

Држите се испланираног буџета

Основно правило којег је потребно да се држите уколико желите да своја путовања учините јефтинијим јесте да одредите буџет и строго га се држите. Уколико начините темељан преглед ваших финансија и упоредите га са аспирацијама које имате у погледу путовања и истраживања света око себе, важно је да себи не дозвољава прелазак преко зацртаног лимита. Не бисте ли одредили буџет за свако појединачно путовање, потребно је да узмете у обзир све трошкове који су датом приликом пред вама. На првом месту начините попис фиксних трошкова, а након тога покушајте да претпоставите варијабилне трошкове. Ово можете учинити на основу пређашњих искустава, као и прикупљањем информација из различитих доступних извора.

Активно пратите туристичке понуде

Уколико сте заиста заинтересовани за овакве активности и негујете авантуристички дух и такозвани “њандерлуст”, јасно је да желите да будете у току са туристичким понудама. Уколико активно пратите ове понуде, истовремено ћете бити у ситуацији и да донесете и најекономичнију одлуку у вези са вашим наредним путовањем. Понуде које су заиста вредне пажње због своје цене и садржаја углавном врло брзо буду букиране. Са растом популарности концепта активног одмора, комбинације као што је јединствена природа коју нуди река Тара и рафтинг као адреналинска авантура представљају сјајну прилику да доживите све елементе садржајног путовања, а гостољубиви кампови ће овакве и сличне пакете нудити по приступачним ценама. Уколико бисте радије путовали мало даље од куће, посебну пажњу обратите на повољне понуде самог превоза до дестинације коју желите да посетите и будите у току са понудама авио компанија.

Начините листу приоритета

Уколико вам се учини да нисте дорасли задатку уклапања трошкова путовања у одређени буџет, узмите обзир састављање листе својих пироритета приликом путовања. Уколико вербализујете све оно што је за вас најважније у оквиру једног туристичког искуства, а затим и набројите све ставке поводом којих бисте могли начинити компромис, биће вам јасно на чему бисте могли уштедети. На овај начин сасецање трошкова неће подразумевати и мање задовољавајуће искуство путовања, већ само начин на који ћете учинити дату авантуру приступачнијом.

Путујте ван сезоне

Уколико не морате да се определите за конкретан датум у оквиру туристичке сезоне (што се дешава најчешће због пословних обавеза), путовања у мање популарним терминима су несумњиво боља солуција. Поред тога што је ово економичнија варијанта, путовање ван јека туристичке сезоне ће вас такође поштедети и стреса који изазивају гужве. Уколико у току зимских празника одлучите да посетите планину или решите да одете на море у сред летње сезоне, поред знатно виших троскова превоза и смештаја, на одабраној дестинацији ће вас дочекати и више цене осталих туристичих услуга, почев од ресторана и кафића, па до организованих забавних садржаја.

Идите на краћа путовања

Многи од нас су се привикли на неписано правило да на пример летњи одмор траје десет или петнаест дана, пре свега због тога што су туристичке агенције на тај начин организовале смену туристичких тура. Уколико дуг боравак на одмору није погодно решење за ваше финансије, одлучите се за продужени викенд. Краћа путовања по природи ствари мање коштају, а опет ћете имати прилику да истражите непознате локације и доживите њихове чари.

Ваша жеља за путовањем, новим искуствима и упознавањем шаренила овог света је одлика коју би требало да негујете и којој би требало да удовољавате. Путујући, ви заиста живите живот пуним плућима, едукујете се у вези са различитим културама и заправо са сваким новим путовањем постајете још квалитетнија особа. Уколико својим авантурама приступите са мало више пажње и узимајући у обзир своје трошкове и приоритете, моћи ћете себи да приуштите више за мање новца, те и да негујете овај леп хоби као саставни део свог живота.

Leave a comment