Као и сваког лета, тако и овог, увек нека нова генерација  завршава своје најлепше ђачко доба што обележава прославом и матуром. Мала и велика матура красе сваки јун уз ревију прелепих тоалета. Увек један крај означава неки нови почетак. На крају основне школе, положен завршен испит и упис жељене школе или факултета је брига и жеља сваког матуранта. Док се за то усхићено спремају, увек се прави спонтано или организовано другарско вече.

unplash.com  Матура – један леп крај и један још лепши почетак младих

На испиту зрелости, матуранти крећу у неку нову будућност коју ће сами кројити и борите се са разним животним искуствима. Мали матуранти су још усхићенији и радују се новој школи, друштву и почетку пута који их води ка испиту зрелости и њиховом пунолетству. Старији матуранти се осећају важним док се припремају за упис на факултет и одлазак у велики град на студије. Почиње њихов пут ка самосталном животу када ће завршити студије, запослити се и засновати породице.

Увек су ђаци и мали и велики волели да када заврше обавезе и последње дане у клупама да у школском дворишту почну да славе. Неретко  ту долази до проблема којим не треба замерити али их не треба ни игнорисати, већ увек ситуацију контролисати и омогућити деци и  усмеравати их на то да имају безбедно славље, да никог не угрозе али да се слободно веселе и радују.

Након славља у школском дворишта,  креће ужурбани одабир хаљине, дилеме око мноштва понуда, куповина детаља, заказивање шминкера, фризера. Највише дилема и припрема имају младе даме. Сам период припрема траје месецима, од кројача и проба, посета главном граду и разгледања излога, до куповине накита, аксесоара и пратећих елемената за пуни сјај младих дама.  Велико интересовање је за дугачке хаљине, елеганте, свечане, гламурозне, исто тако ништа мање није и за мини хаљине. Од оних које су макси да се вуку по земљи, са пуно тила, сатена, чипке до оних ултра модерних кратких, са скоро увек присутним сандалицама високих потпетица. Може се видети и понеки комплет –  панталоне и  сако што такође може веома елегантно, сведено и свечано да изгледа. Боје се крећу од нуд, тикризно, небо плаве, беби розе до комбинације јарких боја и увек неизоставна црна, црвена и бела као знак елеганције.

Драге даме и драги момци, ваше матурско вече је један велики почетак! Радите на свом напретку и борите се за своја права, почиње развој вашег живота који ћете ви усмерити и  одредити своју будућност. Отворите широм очи и стојте чврсто на земљи! Заблистајте на вашој матури и  не занесите се. Нека ваша хаљина и одело буду пример елеганције који ће бити примећен. Засијајте душом и осмехом више но свилом и постаните добри људи!

Сузана Марјановић

Leave a comment