Различити уметнички и трибински програми покренуће дијалог домаћих и европских мислилаца о потрази за Европом мира од 23. до 27. јуна у Креативном дистрикту, који ће током ових пет дана постати својеврсни Дистрикт мира. 

Културом дијалога до Европе

Кроз различите ставове, виђења и сучељавања, професори, научници и интелектуалци отвориће питања која се тичу искуства живота у конфликтним и постконфликтним европским зонама, борбе за права жена у различитим облицима патријархата, односа друштвених институција и медија према питању жртава и политикама помирења, али и бројних других великих тема. Овај програм се реализује у оквиру програмског лука „Тврђава мира” који се бави промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и његових последица, трагајући за културом мира, промовишући интеркултурални дијалог и помирење и који ће до 17. јула угостити више од 1500 уметника кроз готово 150 програма.

Отуда и повод да неки од најрелевантнијих реторичара у Европи, као што је политички економиста David Adler, познати европски политички активиста Срећко Хорват, психолошкиња и вишенаграђивана професорка са Универзитета у Тел Авиву др Nurit Shnabel, академик на Универзитету Кееле – Masi Noor, књижевница и политиколошкиња из Беча Judith Götz, бранитељица људских права из Будимпеште Agnes Daróczi, научник и професор социологије на Универзитетском колеџу у Даблину, Синиша Малешевић дођу у Нови Сад, Европску престоницу културе.

Креативни дистрикт у некадашњој индустријској зони града биће простор за неке од великих изложби у оквиру „Тврђаве мира”. На платоу Креативног дистрикта, тик уз шеталиште Сунчаног кеја, од 23. јуна биће постављен „Медијски лавиринт” из ког је излаз лак уколико дајете тачне одговоре, а који се крију у изложбеном делу. Истог дана, на питање како су неевропски уметници и активисти доживели идеју Европе и Европске уније, одговориће изложба „Замишљене границе” на Субином платоу у Лиманском парку. Дуж Београдског кеја, Кеја жртава рације и Сунчаног кеја публику ће, од 26. јуна, кроз девет пунктова водити неки од најзначајнијих државника, мислилаца и уметника прошлог века, у оквиру мултимедијалне изложбе „У потрази за Европом”.

Током пет дана разговора о помирењу, будућности Европе и другим актуелним друштвеним и политичким питањима, наступиће четири оригинална и провокативна бенда, који својим активистичким приступом обрађују актуелне социјалне и политичке теме. Први концерт, 23. јуна, резервисан је за састав специфичних, критички настројених текстова бенда TBF. Музика која пева о љубави, али која је и снажно друштвено ангажована, у Дистрикту мира чуће се 24. јуна јер долази сарајевски бенд Helem Nejse, док ће босанскохерцеговачка група Zoster кроз своју музику пуну порука толеранције, мира и љубави одржати свој концерт у суботу 25. јуна. Сва три концерта почеће у 22.30. Улаз на догађаје у Креативном дистрикту је слободан. Детаљан програм, програмску књигу, сатнице и све информације у вези са догађајима можете пронаћи на сајту пројекта novisad2022.rs.

 

Leave a comment