Као студент књижевности  списак литературе коју је потребно прочитати до краја студија поприлично је дугачак. На том списку се налазе класици, евергрин дела, али и одређени аутори и дела која нису толико популарна, а својим квалитетомзаслужују  огромну читалачку публику.

  1. Урош Петровић ,,Пети лептир”

У оквиру курса Књижевност за децу наишла сам на овог савременог, домаћег аутора. Иза наивног, дечијег наслова крије се хорор прича која је, по мом скромном мишљењу, боља од било каквог хорор филма. Уколико сте љубитељи овог жанра, књига од свега стотињак страна оставиће вас без даха.

 

  1. Мирослав Крлежа ,,Хрватски Бог Марс”

Крлежа је непревазиђени антиратни писац. Његова збирка приповедака ,,Хрватски Бог Марс” приказује горчину живота коју рат са собом носи. Читава збирка је фантастична, али мени омиљена прича је ,,Хрватска рапсодија”. До краја збирке приповедака открићете и разлог због којег се аутор одлучио баш за овај наслов. Ово је тешка, али свима потребна проза.

  1. Иван Цанкар ,,Кућа Марије помоћнице”

Иван Цанкар је популаран словеначки аутор, али за ово дело мало се зна. Потресне приче девојчица које живе у кући  Марије помоћнице неће вас оставити равнодушним. Аутор вас полако увлачи у њихове животне судбине и постајете сведоци невероватних догађаја које вас терају на промишљање о себи и о људима око вас.

  1. Јосип Јурчић ,,Десети брат”

Одушевљена сам словеначким ауторима и то са огромним разлогом. Ова књига је први словеначки роман икада. Ово дело приказује невероватну мистерију о томе ко је десети брат и зашто се он појављује у роману као и паралелни љубавни троугао чији је завршетак до краја неизвестан. Књига која има 250 страна чита се готово за један дан.

 

  1. Николај Васиљевич Гогољ ,,Вечери у сеоцету крај Дикањке”

Овај списак завршила бих овим фантастичним делом руског популарног аутора. Верујем да не постоји особа којој родитељи или баба и деда нису причали страшне приче у детињству. Понекад су то биле приче из неког краја, а Гогољ нам у овом делу прича мрачне приче његовог родног краја. Уколико сте љубитељи фантастике, ово дело је незаобилазно.

 

Читање је увек авантура – надамо се да ћемо заједно пролазити кроз неке од наредних…

 

 

Аутор: Александра Младеновић

Фотографијe: pixabay.com

Leave a comment