Цртање – одраз слободе

Креативност је свима нама лек и подстицај. Цртање је управо вид уметности и креативности, који може да подстакне наш ум и одведе нас до неке друге димензије. 

Цртање, баш као и писање, може бити вид нашег одмора и отпуштања наших мисли и емоција. Писање  може бити наш емотивни вентил у смислу изражаваања наших мисли и емоција, док цртањем налазимо неки мир и спокојство, подстичемо нашу машту и изражавамо наша осећања. Цртање није само вид уметности, већ вид релаксације и стрпљења.

ТЕРАПИЈА ЦРТАЊЕМ 

Терапија цртањем, односно смањење стреса и анксиозности, може имати разне видове. То могу бити бојанке за одрасле, данас постоје у оквиру Valera издаваштва лепе бојанке са мотивима дела најпознатијих светских сликара. Наравно, то може бити цртање разних облика, насумично шарање без размиљања, или цртање нечега што желимо са пуном пажњом и концентрацијом. Када говоримо о терапији цртање, позната је терапија цртањем фрактала односно облика који се једни на друге надовезују и шарају у разним бојама. Фрактали представљају наш живот који се састоји од градње различитих облика.

Иако је моје мишљење да све ове облике може користити као терапију цртањем, тренутно је највише актуелно цртање фрактала као вид арт терапије. Ова метода је настала 1991. изумом руске психолошкиње Танзилије Полујахтове. Овим начином цртања има се за циљ решавање мноштва негативних психолошких проблема попут депресије, анксиозности, стреса, траума.

ТЕХНИКЕ ЦРТАЊА 

Како бисмо се бавили  цртањем није потребно да будемо ликовни уметници. Можемо просто да ишарамо или нацртамо оно што желимо или шта замишљамо. Наравно, можда рад неће бити тако квалитетан као врхунских уметника, али то није циљ овог процеса. Циљ овог процеса јесте да се успокојимо и да радимо нешто што волимо и што нас смирује. Када говоримо о техникама цртања, постоје разни видови материјала и техника цртања. Можда најстарија техника цртања, али за коју је потребна и велика прецизност јесте цртање тушем и пером. А поред тога, можемо користити и креду, водене боје, графитну оловку, темпере ( више о томе https://slikarskatehnologija.wordpress.com/category/1-tehnike/).

У ери технологије и технике цртања су доступније, постоје јутјуб канали и профили на инстаграм мрежама који путем снимака приказују на брз и једноставан начин како савладати неке од вештина цртања. Један од таквих јутјуб канала је и Jay Lee Panting (https://www.youtube.com/results?search_query=joe+lee+panting).

ЦРТАЊЕ КАО ОДМОР 

У ери друштвених мрежа, непотпуних вредности и тоталне отуђености, човек некако треба да се врати сам себи, да би боље разумео и себе и друге. Цртање може бити интересантан начин одушка и релаксације. Радна недеља траје пет дана и у току тих пет дана не спавамо довољно, срећемо разне људе, под сталним смо притиском, а треба организовати свакодневни живот и испунити све радне задатке. Због свега тога потребан нам је викенд, као тачка спаса у виду два дана која ће бити сасвим другачија од осталих. Поред тога, уколико нам обавезе и свакодневица то дозволи, можемо се овој активности неким делом посветити и у току радних дана.

Новија истраживања показују да није довољно само спавати да бисмо се одморили, већ да је потребан и креативан, духован, емоционалан, физички, ментални одмор… Цртање се, по мом мишљењу може уклопити у више врста одмора,иако је примарно креативни. Многи ће рећи за креативни одмор, <изађите у природ>, али то исто тако може бити и <изађите у природу и цртајте> или само<цртајте>. Поред тога, цртање може бити и добар емоционални и духовни одмор, који подразумевају унутрашње спокојство и помирење са нашом унутрашњошћу уз исказивање наших најдубљих осећаја.

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

                                                                                                                                                                         ФОТОГРАФИЈЕ: UNSPLASH.COM

 

Leave a comment