Уколико бринете о свом физичком али и менталном здрављу, планинарење је један од хобија који ће вам помоћи да останете у форми али и да уживате у нетакнутој природи. Овај вид рекреације је идеалан за све љубитеље природе који воле изазове и авантуре али и оне који желе да се одморе од градске гужве. Уз мало планирања и припреме ово је активност за свакога, без обзира на године и пол.

Шта је планинарење и које су његове благодети?

Под појмом планинарење обухваћене су све спортске активности у природи, а не само пешачење по планинама. Оно чак ни не мора бити на планинарском терену, шетње по шуми, на обали реке или језера такође се класификују као планинарење. Наравно, постоје и дисциплине попут спортског пењања, алпинизма, брдског бициклизма, али најпопуларније и нарочито погодно за почетнике је класично планинарење које подразумева пешачење по брдским и планинским теренима на висинама мањим до 2000 м надморске висине.

Популарност планинарења је доживела експанзију у последњих неколико година и то не чуди с обзиром да људи све више откривају да је природа најбољи лек против стреса савременог живота. Осим менталног благостања, постоје и друге предности бављења планинарењем: физичка активност, упознавање нових људи, истраживање нових локација, изазивање себе, уживање у мноштву заносних пејзажа нетакнуте природе, а оно ће такође можда и да вас подстакне да размислите о начинима како да заштитите животну средину.

Како да почнете да се бавите плананирањем?

Најлакше је да се учланите у планинарско друштво. Ово није нужно али је свакако најпрактичније уколико сте почетник. Предности учлањења у планинарско друштво су присуство водича али и прецизно испланиране акције са свим потребним информацијама (информације о тежини стазе, временским приликама, потребној опреми и храни). На вама је одаберете планинарско друштво из вашег града и да се учланите. Овде можете да пронађете списак планинарских друштава која су чланови планинарског савеза Србије.

Уколико одлучите да се ипак не учланите у планинарско друштво или клуб већ желите сами да организујете своје планинарење, одаберите планину и стазу која одговара вашем почетном нивоу и које нису захтевне. Добро истражите планину пре поласка и направите план како ћете се кретати. Овде погледајте мапу са координатама планинарских домова у Србији. Увек код себе имајте број локалне горске службе за спасавање и у случају да вам затребају, позовите их.

Која опрема вам је потребна и како се обући?

За почетак вам не треба пуно скупе опреме али две основне ствари које су вам потребне за овај вид рекреације су ранац и одговарајуће ципеле. Ранац за планинарење треба да је издржљив са добро причврћеним кајишевима помоћу којих се фиксира уз тело. Они се праве од водоотпорних материјала и конструишу тако да се тежина ранца равномерно распореди по леђима како не би дошло до болова. Такође, треба да имају много малих преграда како би били функционални. Покушајте да спакујете само неопходне ствари како бисте избегли превелики терет на ледјима.

Подједнако битна ствар за планинарење су ципеле без којих не треба ни да крећете на у ову авантуру. Најважније је да су ципеле удобне, водоотпорне и дубоке како не би дошло до повреда скочног зглоба. Битна ствар је и да имају ђон који не клизи и да су вам комотне како не бисте добили жуљеве.

Одећа треба да је лагана и флексибилна како бисте могли да се крећете без потешкоћа. Материјали који су пожељни за овај вид рекерације треба да су од квалитетне синтетике како би се брзо сушили. Обавезно понестите јакну која је отпорна на кишу и ветар.

Осим опреме коју смо већ навели ево неколико ствари које ће вам бити неопходне уколико идете у једнодевну планинарску авантуру:

● Довољна количина хране и воде с обзиром да планинарење може потрајати и неколико сати а врло често су то ненасељена места па нећете бити у могућности да обновите залихе.
● Кабаница јер не зауима пуно места у ранцу а много је практичнија од кишобрана. Планина је непредвидива и никада се не зна када може доћи до падавина.
● Резервне мајице и чарапе уколико се деси да мокру одећу морате да замените новом, сувом.
● Сунчане наочаре и креме са СПФ-ом како бисте се заштитили од УВ зрачења без обзира које је годишње доба.
● Остале ситнице попут батеријске лампе, влажних марамица, лабела, опреме за прву помоћ, личних докумената итд.

За крај бисмо само додали, уживајте у природи и ономе што она пружа, забавите се и ослободите од стреса. Поштујте природна богатства и не остављајте смеће за собом.

 

Кристина Благојевић

Фото: unsplash

Leave a comment