Уколико не говоримо о одређеним специфичним стањима коже, нега нашег највећег органа у току двадесетих година живота је готово по правилу најједноставнија и говоримо пре свега о одржавању доброг метаболизма коже. Двадесете године ће тако за већину бити период живота када је кожа почела да заборавља адолесцентске проблеме и још увек није упознала прве боре. С друге стране, са циљем да је таквом што дуже одржимо, ово је прави тренутак да успоставимо редовну и правилну рутину неге.

Чишћење коже

Чишћење коже је идеалан начин да се отпочне и заврши дневна рутина неге коже, неовисно о годинама које бројимо. У двадесетим годинама је ово нарочито важно у случају редовне употребе тешке шминке, јер нам је циљ да уклонимо нечистоће и дозволимо кожи да дише, ослободивши поре. Препарати за чишћење лица би требало да буду благи, да не исушују кожу, чему ћете додатно допринети хидрирајући лице након основних корака одржавања њене хигијене.

Одржавање еластичности коже

У једном тренутку након навршене тридесете године готово извесно ћемо приметити ефекте мањка колагена, о чему би требало да бринемо већ у двадесетима, како бисмо тај тренутак што више одложили. Ниво колагена и еластина у кожи почиње да опада након навршене двадесет пете године, те се она све мање одупире борама. Као главна протеинска компонента коже, колаген у борби против старења игра изузетно важну улогу. У двадесетим годинама ћемо допринети добром нивоу колагена пре свега исхраном и генерално здравим стилом живота, при чему би требало имати на уму и стимулисање изградње колагена процесом неоколагенезе.

Сунчање, лепота и здравље

Сунчање ће се многима учинити као пречица до лепе и уједначене коже, али је истина заправо сасвим другачија. Док умерено излагање сунцу, уз употребу адекватне креме са заштитним фактором, има значајне бенефите за укупно здравље, неопрезност у овом погледу може довести до нарушавања истог. Поред здравствених проблема, неумерено излагање УВ зрачењу може да доведе и до естетских проблема у смислу превременог старења коже, као и до затварања пора и стварања акни и бубуљица.

Креме за лице и тип коже

Иако је нега коже у двадесетим годинама у начелу једноставна, избору креме за лице би требало посветити мало више пажње, тачније имати том приликом у виду свој тип коже. Лагане креме су препоручљиве како за масну, тако и за њој контрастну суву кожу, јер у оба случаја не желимо кожу да оптерећујемо тешким и масним препаратима. Избор праве креме ће у ова два случаја зависити од комбинације састојака које она садржи, а одлука може да се донесе и након консултације са дерматологом. За нормалну и комбиновану кожу, што је заправо и најчешћи тип коже у двадесетим годинама живота, се препоручују креме геласте структуре, а након двадесет пете године можете узети у обзир и наношење креме која садржи коензим Q10.

Предео око очију

У двадесетим годинама увођење антирид креме махом није неопходно, али то не значи да одређене проблеме попут тамних колутова око очију можемо да занемарујемо без каснијих последица. Тамни подочњаци, поред показатеља непроспаване ноћи, представљajу и знак да овај део лица захтева додатну хидратацију. Будући да је кожа око очију веома танка, немојте је оптерећивати тешким кремама, већ је нахраните неким од препарата геласте, блаже текстуре. Хладним облогама се предео око очију може такође успешно неговати и на тај начин умањити видљивост подочњака и постићи одморнији изглед.

Чињеница је да свако од нас радије бира младоликост, а младалачки изглед у највећој мери зависи од изгледа и здравља коже. Не бисте ли постигли и одржали блиставу и затегнуту кожу у двадесетим годинама, те продужили ефекат свог залагања и на наредне деценије, немојте заобилазити основне кораке неге и пажљиво поступајте према свом највећем органу и првом заштитнику и представнику свога тела.

 

Велибор Живков

Фото: Pexels

Leave a comment