Да ли смо победили корону? – Морате признати да сугестивно питање одлично звучи. Имајући у виду да се једног пролећа пре минимум две године, појавила изненада корона, после свега што смо проживели сви заједно са целим светом, невероватно звучи да се тај кошмар завшава. Надамо се сви да ћемо овог лета слободније летовати и дисати пуним плућима ослобођени бриге и неизвесности за себе и своје ближње.

unplash.com Да ли ће лето 2022. године испратити корону?

Каква је ситуација са граничним прелазима са иностранством? Све детаљне и прецизне, ажуриране информације о ситуацији преласка одређене државе можете пронађи ОВДЕ. Тако да можете у сваком тренутку бити информисани да ли је отворен гранични прелаз односно да ли су укинуте  или олакшане мере за прелаз границе  у периоду пандемије. Слободно можете путовати на море у Грчку, Египат, Словенију, Црну Гору и све више других држава које  овог лета укидају ригорозне мере заштите или их олакшавају за туристе. Да ли је потребна потврда о вакцинацији или негативан ковид тест увек проверити на званичном сајту  Министарства спољних послова и у тренутку када се планира летовање како бисте се одговорно припремили за гранични прелаз без неочекиваних непријатних изненађења.

Каква је ситуација са новозараженим? Средином маја 2022. године статистичка ситуација у Србији је таква да дневно у просеку буде око три стотине новозаражених. Може се рећи да преминулих од ковида нема или је се по изузетку дешава нажалост и таква ситуација.  Имајући у виду прошле податке можемо рећи да је ситуација под контролом. ОВДЕ можете пратити дневну ситуација са статистичким подацима о корона вирусу за сваки дан.

Какви су подаци о вакцинацији? ОВДЕ можете пронађи информације које се односе на интересовање за вакцинацију против ковида,  попуњавање упитника и заказивање термина.

Каква су актуелна медијска извештавања је увек дискутавилно и никад не може бити по вољи свима. Зато имамо званичне сајтове, информишимо се, анализирајмо и закључујмо. Пратимо стручњаке и њихово мишљење  уважавамо и на крају донесимо рационалну одлуку која се односи на наше путовање. Да ли ћемо негде путовати у одређеном тренутку је само наша одлука уз наравно уважавање свих релевантних чињеница.

Свакако су подаци оптимистични и сви се радујемо што ћемо без обавезних маски или сертификата путовати и слободно се шетати плажом не бежећи од људи. Одређени опрез није на одмет и увек треба да постоји. Свакако да у ташни или ранцу увек треба да имамо маску за случај потребе, веће гужве и слично. Теши нас и чињеница да смо стекли значајну отпорност временом, да смо се вакцинисали и да је наука у  кратком периоду успела да се избори са опаким и неочекиваним вирусом који је цео свет променио и навео на размишљање.  Радујте се сваком новом дану који нам осване и уживајте истовремено и у победи човечанства и у свом одмору!

 

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment