Овогодишње 67. Стеријино позорје свечаном беседом отворио је академик Миодраг Табачки.

 

Табачки је петоструки добитник Стеријине награде, четири за сценографију (1982, 1996, 1998. и 1999), као и Награде за нарочите заслуге на унапређењу позоришне уметности и културе 2009. године.

Програм 67. Позорја отворило је Народно позориште Сомбор премијером представе Милева, у режији Анице Томић. Представу о овој изузетној жени Народно позориште Сомбор радило је у копродукцији са Стеријиним позорјем и Фондацијом Нови Сад – Европска престоница културе 2022.

Првог дана Фестивала отворена je 17. изложба позоришног плаката и графичког обликовања која је тријеналног карактера. Публика може да погледа и изложбу дечјих ликовних радова „Сцена, маска, костим, лутка“, као и изложбу позоришне фотографије Срђана Пабла Дорошког.

О Стеријиним наградама ће одлучивати Жири у саставу Слободан Скерлић, редитељ (председник), Милена Павловић, глумица, Слободан Унковски, редитељ, Петар Михајловић, драмски писац и Зоран Максимовић, театролог. Водитељи Округлог стола су Исидора Поповић, театролошкиња и Влатко Илић, редитељ.

Поред петнаест представа у различитим селекцијама публика 67. Стеријиног позорја имаће прилику да погледа и низ пратећих програма.

Ове године у прологу фестивала у Сценској лабораторији ФТН предавање ће одржати Слободан Унковски (Чему уметност служи данас?). Првог дана Фестивала биће отворена 17. изложба позоришног плаката и графичког обликовања која је тријеналног карактера. Биће уприличена и изложба дечјих ликовних радова „Сцена, маска, костим, лутка“, те изложба позоришне фотографије Срђана Пабла Дорошког. Својим пројектом „Милева“ новосадској публици представиће се Colectivo Homonimo из Чилеа.

Одсек за уметност и дизајн, Департман за архитектуру и урбанизам Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду, дугогодишњи сарадник Стеријиног позорја, припремио је и изложбу костима студената мастер студија (Шок коридор) и пројекат „Доколица“, уметнички рад студената треће године сценске архитектуре, технике и дизајна.

После двогодишње паузе, услед епидемије короне, поново ће се окупити студенти позоришних високошколских установа у оквиру Позорја младих. Свој простор на Фестивалу имаће и студенти драматургије Академије уметности у Новом Саду јавним читањем њихових драмских остварења.

 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment